Sota els cingles de Bertí el Vallès obre les ales, els núvols s'hi posen i... no se'n saben avenir!

Novetats

28/06/2022

Sant Miquel del Fai continuarà tancat tot l'estiu

L'espai natural de Sant Miquel del Fai podria reobrir-se al públic la tardor que ve. No ho podrà fer aquest estiu, com hauria estat el desig del propietari, la Diputació de Barcelona, perquè les obres de restauració dels llocs més deteriorats i l'alt perill d'incendi així ho desaconsellen.

Així ho han comunicat avui als alcaldes de la zona, durant una visita al lloc, els responsables de la corporació provincial, que des del maig del 2017 fins a l'actualitat ja ha invertit gairebé 5 milions d'euros en la posada a punta de Sant Miquel del Fai per a la reobertura en les màximes condicions de seguretat.

Aquesta finca de 70,5 hectàrees de superfície i gran valor patrimonial, integrada a l'espai natural dels Cingles de Bertí inclou, a més dels seus atractius paisatgístics i mediambientals, un patrimoni arquitectònic important declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). El 2017, la Diputació de Barcelona va formalitzar la compra de la finca per preservar-ne els valors patrimonials i convertir-la en un espai d'ús públic.

Entre les actuacions que es duen a terme destaquen la consolidació de talussos i cingleres. Actualment s'estan acabant les obres de l'aparcament i el condicionament dels camins interiors de l'itinerari visitable, així com les obres de la casa Prioral.

La recuperació de Sant Miquel del Fai ha resultat una empresa plena de dificultats que la Diputació de Barcelona ha anat superant i que permet confiar per fi en una ràpida reobertura. En aquest temps aquest espai singular ha patit els embats de dos forts temporals, el març del 2018 i el gener del 2020, i també ha patit la inactivitat empresarial provocada per la pandèmia, que ha endarrerit els plans inicials de reobrir el recinte durant aquesta primavera.

En un futur proper, Sant Miquel del Fai serà un espai més integrat a la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació. En aquesta recta final dels treballs d'acondiciament s'està treballant per contractar un sistema de control d'accessos i un equip d'informadors.

Els plans de futur de Sant Miquel del Fai presentats avui a les autoritats de la zona passen per promoure la gestió activa per a la conservació i la millora del patrimoni natural i cultural; fomentar la qualitat educativa i divulgativa; obrir la finca a tota mena de públic i facilitar l'accessibilitat universal; prioritzar el recinte com a espai distribuïdor de visitants cap als territoris més proper i donar-lo a conèixer com un dels llocs més emblemàtics de Catalunya.

La visita a Sant Miquel del Fai incorporarà un itinerari amb 12 punts d'interès, entre els quals no faltaran les cingleres, les grans parets formades per roques sedimentàries, i les cavitats naturals obertes per l'efecte erosiu de l'aigua; l'església romànica de Sant Miquel, una construcció troglodítica singular del segle X; els salts d'aigua del Rossinyol i el Tenes; el llac de les Monges; les coves de Sant Miquel i de les Tosques; la casa Prioral, edifici dels segles XVI i XVII; o la petita ermita de Sant Martí, un altre temple romànic dels segles XII i XIII.

La Diputació de Barcelona va comprar la finca l'any 2017 i, el mes de juliol d'aquell any, se'n va fer un pla d'usos. Actualment, s'estan acabant les obres de l'aparcament i les de condicionament dels camins interiors de l'itinerari visitable, així com algunes reformes mínimes dins la Casa Prioral i de desmuntatge d'elements que desvirtuen la naturalitat de l'entorn, com la retirada dels tancaments de les balmes.

Des de 2017, s'han invertit gairebé 4,9 milions d'euros a Sant Miquel del Fai, dels quals 1,3 milions han estat per a l'adquisició de la finca, però també s'ha fet una inversió important de més de 370.000 euros per a l'estabilització de talussos; 277.000 per a l'enllumenat; 405.000 per obres de baranes, 809.000 en treballs a l'aparcament i 290.000 destinats a condicionaments de camins i balmes.

En aquest document la Diputació de Barcelona posa tota aquesta informació.

Font: La Vanguardia i Diputació de Barcelona. Foto: Diputació de Barcelona.

1 comentari:

  1. El 9 Nou del dilluns 26 de setembre de 2022 diu que la reobertura de Sant Miquel del Fai es farà a finals de la tardor. Amb la de dates que han anat donant i amb les excuses que s'han anat donant, a hores d'ara, és una més i no m'ho crec.

    ResponElimina

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot