Sota els cingles de Bertí el Vallès obre les ales, els núvols s'hi posen i... no se'n saben avenir!

Novetats

11/10/2022

El Puiggraciós

Els Cingles de Bertí i el Puiggraciós, Bigues (el Vallès Oriental, Catalunya)

El Puiggraciós és un modest cim del Vallès Oriental que sembla exercir de contrafort dels Cingles de Bertí. Es troba situat a xaloc d'aquests, just quan fan l'angle recte entre la cara del Vallès, orientada a migjorn, i la cara de la Vall del Congost, orientada a llevant. El Coll de can Tripeta fa de nexe entre els cingles i la muntanya del Puiggraciós.

El cim del Puiggraciós es troba situat a 808 metres sobre el nivell del mar, en plena Serralada Prelitoral Catalana, de la que en forma part juntament amb els veïns Cingles de Bertí.

Tot i la seva poca altitud, aquest cim és una talaia natural sobre el seu entorn i també un punt de confluència, d'unió. Per exemple, hi conviuen dos elements de patrimoni ben diferents que manifesten clarament que es tracta d'un lloc estratègic i amb bona visibilitat. Un d'aquests elements, fàcilment visible des de la distància, és la torre metàl·lica que serveix de guaita per als forestals. L'altre té uns dos mil i escaig anys més, el poblat iber de Puiggraciós. Políticament, tres municipis toquen en el seu cim: l'Ametlla del Vallès, Bigues i Riells i Figaró-Montmany.

A la seva falda hi trobem alguns elements de patrimoni que també són molt interessants, com el Santuari de Puiggraciós, que delimita per la seva vessant meridional els Sots Feréstecs i tot l'espai protagonista de la novel·la modernista amb el mateix nom, i el Serrat de l'Ocata, pintoresc veïnat rural que esperem mai perdi el seu encant.

Forma part del llistat dels 100 cims de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya. El seu accés no és ni llarg ni tècnicament difícil, però sí que cal tenir en compte que és un camí força pedregós, pel que convé anar ben calçat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot