Sota els cingles de Bertí el Vallès obre les ales, els núvols s'hi posen i... no se'n saben avenir!

Novetats

04/04/2023

Procés participatiu sobre el Camí Fluvial del Tenes a Bigues i Riells del Fai

Al juny de 2022, el consistori de Bigues i Riells del Fai va posar en marxa un procés participatiu per definir actuacions encaminades a millorar la gestió dels usos del Camí Fluvial del riu Tenes al seu pas per aquest municipi.

L'objectiu del procés de participació ciutadana era conèixer l'opinió de la població per enriquir i complementar els criteris tècnics i polítics a l'hora de definir accions de millora. Es partia de la premissa que les veïnes i veïns són coneixedores del territori, i que les seves aportacions permetran prendre decisions eficients i adaptades al municipi.

El Camí Fluvial forma part del recorregut del Tenes, que connecta amb Santa Eulàlia de Ronçana, Lliçà d'Amunt, Lliçà de Vall, Parets del Vallès, Montmeló i Mollet del Vallès.

Segons el Pla Especial del Camí Fluvial del riu Tenes a Bigues i Riells del Fai, el camí es divideix en dos trams. El tram alt, inclòs a la Xarxa Natura 2000 i en el Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN), es troba sota unes limitacions normatives que vetllen per garantir la seva conservació i, per tant, implica més restriccions d'usos i actuacions. En canvi, en el tram baix, sense aquestes figures de protecció, són possibles uns usos de l'espai fluvial més intensius.

Aquest, doncs, era el marc del procés participatiu que servia per recollir les veus de perfils ciutadans diversos, enriquir el contingut de les decisions, millorar l'eficiència de la implementació d'actuacions i obrir un diàleg social, fent valer la dimensió pedagògica i la transparència de les decisions públiques.

En primer lloc, es va fer arribar un qüestionari a les llars per tal que es respongués de manera conjunta i consensuada per tots els habitants de cada casa que, qui tingués interès en  participar-hi, havia de retornar en les urnes destinades a tal efecte. El qüestionari demanava a la població pel seu coneixement de l'espai i del Camí Fluvial, per les activitats i usos que s'hi haurien de promoure, pel patrimoni natural i cultural i la seva protecció, per la mobilitat i l'accessibilitat al camí i per la seguretat, el civisme i el manteniment de l'entorn. 118 persones van respondre el qüestionari en què la majoria afirmaven conèixer el Camí Fluvial i assenyalaven el tram de can Noguera a la Pineda com el més freqüentat. Al tram alt es remarcaven les activitats de caràcter educatiu de promoció i conservació del patrimoni cultural i natural, mentre que al tram baix, les passejades i la senyalització del camí. En ambdós trams es reclamava un millor manteniment de l'espai. El detall dels resultats pot consultar-se aquí.

En segon lloc, es van programar un parell de tallers participatius al llarg de la tardor del mateix 2022, en el que es va fer el retorn dels qüestionaris i es van generar grup de debat en profunditat per definir les actuacions de millora del Camí Fluvial. El 20 d’octubre es va celebrar el primer taller participatiu al Teatre Auditori Polivalent de Bigues, amb més d’una vintena de persones assistents que van rebre el retorn dels qüestionaris i on es van generar debats en grup per definir possibles actuacions de millora dels usos i activitats permeses en el Camí Fluvial, així com la gestió i protecció del patrimoni. El 10 de novembre va tenir lloc el segon dels tallers previstos, aquest cop al Centre Cívic de Riells del Fai, on també una vintena de persones van fer les seves propostes sobre la mobilitat, l'accessibilitat, la seguretat, el civisme i el manteniment del Camí Fluvial.

Al mes de desembre, l'empresa especialitzada en processos participatius, Neòpolis, va fer entrega de la memòria agregada del procés participatiu sobre la gestió i els usos del Camí Fluvial a l'Ajuntament de Bigues i Riells del Fai, document que recull tots els conceptes treballats durant el procés i que servia per a què l'equip tècnic i polític del consistori valorés les accions proposades per la ciutadania i redactar-ne un pla de treball.

El dissabte 1 d'abril es va celebrar la jornada de retorn del procés participatiu sobre la gestió i els usos del Camí Fluvial. A la sala Pau Joan de la biblioteca de Bigues i Riells es va omplir de persones interessades en conèixer el resultat del procés, que va ser exposat per un equip tècnico-polític de l'Ajuntament de Bigues i Riells del Fai. Totes les propostes rebudes, després de passar pel sedàs d'aquest equip format per tècnics i polítics de l'ajuntament, han originat aquestes qualificacions que es poden veure en la imatge adjunta (el detall de les propostes pot descarregar-se aquí), i en algunes d'elles ja s'hi està treballant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot