Panoràmica del Fai

Panoràmica del Fai
Panoràmica del Fai
Carregat originalment per Jesús Cano Sánchez
Aquesta excursió ens porta al lloc d'on podem gaudir d'una meravellosa panoràmica de tot l'Espai Natural i de la vall de Sant Miquel del Fai. A més a més, tenim les vistes al poble de Riells des de les costes d'en Batlles i tres dels antics masos de la zona. Completa la ruta el saltant de Roca Gironella.


Powered by Wikiloc


El punt de partida és a Sant Miquel del Fai, el pont gòtic que creua l'habitualment sec curs del riu Rossinyol (479m). Comencem seguint els senyals del sender GR-5 cap a mestral fins a trobar-nos amb el riu, el creuem a gual (km 0.05, 0:01h, 477m) i seguim cap a la dreta per un corriol en forta pujada mitjançant la qual, després de diverses llaçades, guanyarem un llom que queda a sobre de Sant Miquel del Fai i que ens permetrà gaudir del conjunt format per les cascades, el monestir, la vall del Tenes obrint-se cap al Vallès i els Cingles del Perer. La vegetació consta, bàsicament, d'arbusts i herbes que mostren la major sequedat de l'ambient, com les farigoles, gatoses, romanins... No deixem aquest corriol, sempre amb els senyals del GR-5, que es va allunyant de la gorja que és la vall de Sant Miquel per tombar cap a llevant a les Costes d'en Batlles (km 1.77, 0:30h, 603m), on a migjorn hi ha una àmplia panoràmica del Vallès, amb Riells als peus de la cinglera, vigilant-nos a llevant el Turó de les Onze Hores, el Perer a ponent i, si el cel és clar, Sant Llorenç del Munt a garbí i Collserola a migjorn. Una estona després començarem a veure, enfront nostre, la masia de l'Ullar. Amb l'Ullar de front (km 3.01, 0:45h, 651m) seguim un corriolet que s'hi enfila, senyalat amb marques de color groc, mentre el GR, que abandonem, gira cap a llevant per anar a resseguir el torrent de Puig Fred en direcció a Bertí.

Arribem a l'Ullar (km 3.24, 0:55h, 672m), un antic mas del segle XVII, actualment deshabitat. Les parets que tanquen Vallderròs ens priven de gaudir d'una millor vista del Vallès, en canvi podem disfrutar de la majestuositat d'aquestes parets, dominades pel Turó de les Onze Hores. El camí a seguir s'enfila per darrera la casa, amb marques grogues. Quan el camí comença a planejar, cap a tramuntana, seguim una drecera a l'esquerra per un corriolet (km 3.52, 1:00h, 692m), que és una pujada curta i dura fins que arriba a una ampla pista, que seguirem cap a ponent, en lleuger sentit ascendent. Gira a migjorn, on tenim un excel.lent mirador d'aquesta zona de la vall del Tenes i del Farell, i llavors puja fortament a tramuntana. Els senyals grocs no abunden. En aquesta pista s'arriba a una bifurcació (km 4.27, 1:15h, 771m) on, cap a llevant tenim una panoràmica on s'observa perfectament la complicada orografia originada pels diversos torrents de la zona. A l'horitzó, de sud a nord, trobem el Puiggraciós, amb la casa del Pollancre, el Clascar, Sant Pere de Bertí, que sembla amagar-se darrera el Puig Descalç, i Barnils. Deixem la pista per prendre un camí que surt a l'esquerra i que inicialment es dirigeix a migjorn, i d'on ja es divisa la casa de l'Onyó, a ponent.

L'Onyó (km 4.85, 1:20h, 732m) és un antic mas situat al bell mig d'una esplanada amb bones vistes sobre el Farell, Sant Llorenç, Gallifa i el Puig d'Olena. Ja documentat a l'any 1316, quan el prior i els monjos del Fai arrenden el mas Gat Menjat, propietat del monestir, al propietari del mas Onyó de Bertí. L'edificació que ha arribat als nostres dies, en estat ruinós, és clarament posterior. Per la façana de migdia segueix el sender amb senyals grocs, per on arribem al Gatosar (km 5.31, 1:27h, 697m). Ens trobem en plena carena que separa el torrent del Soler del torrent del Gat Menjat, ensotat a migjorn. L'espectacular panoràmica de Sant Miquel del Fai s'obre davant nostre, així com la visió de Roca Gironella i el curs del Rossinyol a tramuntana, el Puig d'Olena i el curs del Tenes a mestral. Podríem seguir per aquest camí carener per retornar a Sant Miquel, força perillós per l'acusat pendent que presenta i per la timba. Donarem mitja volta cap a l'Onyó i havent passat la casa, al costat d'un pi, seguim el camí cap a tramuntana. Quan gira a llevant es comença a divisar el Soler. Més endavant, per la dreta, se'ns afegeix el camí que hem deixat abans per anar cap a l'Onyó.

Arribem al Soler (km 6.79, 1:50h, 790m), que ens queda, enrunat, a la dreta, bastant amagat entre la vegetació que el va cobrint cada cop més. Des de la part superior de la casa divisem a ponent el Serrà, que serà un punt de referència gairebé constant, i cada cop més elevat, fins a Roca Gironella. Més enllà destaca el campanar de Sant Quirze Safaja i el Sanatori de Puigdolena a mestral. Seguim per la pista de front, passant pel costat d'una enorme alzina, que baixa fortament cap a un dels torrents tributaris del Rossinyol, canviant dues vegades de vessant. A partir d'aquí seguim els senyals verds, que no n'hi ha massa, però tampoc hi ha trencants que puguin dur-nos complicacions.

Al final de la baixada s'arriba a Roca Gironella (km 9.54, 2:30h, 562m). Passem a gual el Rossinyol, on forma en aquest punt un interessant saltant després d'una bona pluja, cas en el que pot presentar dificultats. Arribem a una pista asfaltada, que seguirem a migjorn, cap al Fai. Al passar la casa que trobem al costat de la carretera, surt un camí descendent, també cap a migjorn, que acaba en unes escales davant del pont sobre el Rossinyol i que ens estalvia una volteta.


Dades de la ruta:
  • Distància aproximada: 10.70 quilòmetres
  • Durada aproximada: 2 hora i 45 minuts
  • Alçada mínima: 477 metres
  • Alçada màxima: 796 metres
  • Desnivell acumulat: 435 metres
  • Mapa recomanat: Cingles de Bertí (Editorial Alpina)
  • Índex IBP: 46.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com