Sota els cingles de Bertí el Vallès obre les ales, els núvols s'hi posen i... no se'n saben avenir!

Novetats

20/12/2022

La Diputació de Barcelona ultima els treballs per reobrir Sant Miquel del Fai

Les obres de condicionament del recinte de Sant Miquel del Fai s'estan completant per tal de garantir la màxima seguretat una vegada aquest espai s'obri al públic. Actualment, en aquest espai, la Diputació de Barcelona està executat diverses intervencions en l'adequació de les infraestructures per tal de protegir i limitar els riscos geològics del terreny així com les característiques forestals de l'entorn.

Les obres en curs es centren en l'estabilització de diferents cingleres, amb la previsió que aquestes estiguin acabades a final de febrer de 2023, el que permetrà poder obrir el recinte en els propers mesos. Aquestes darreres obres responen a un estudi sobre l’estabilitat del terreny, geològicament complex, que ha comportat la realització de diverses intervencions centrades en la protecció dels riscos geològics de despreniments de pedres, i especialment, en l’estabilització de talussos i sanejament de cingleres. Aquest estudi ha observat algun tram inestable i per això es van contractar aquestes noves actuacions, que afecten gran part de les cingleres del recinte així com una part del camí que puja des de Riells del Fai, oficialment tancat des de 2019.

L'objectiu de les actuacions realitzades des que el conjunt de Sant Miquel del Fai va ser adquirit l'any 2017 per la Diputació de Barcelona, fins ara, ha estat que el visitants tinguessin les màximes garanties de seguretat en un entorn molt complex geològicament, que és el que li dona caràcter i rellevància. Aquest conjunt de treballs han suposat una inversió total de 5.371.736 euros a càrrec de la Diputació de Barcelona.

A partir d'un estudi previ realitzat sobre l'estabilitat del terreny, es van poder detectar les primeres actuacions que s'havien de portar a terme, així com el pla de treball que havia de permetre posar el recinte en condicions de seguretat per als visitants. Fruit d'aquest treball s'han fet diverses intervencions que s'han centrat en la protecció dels riscos geològics de despreniments de pedres, i especialment, en l'estabilització de talussos i sanejament de cingleres.

Un cop avaluades les primeres actuacions realitzades, un nou estudi tècnic encarregat per la Diputació de Barcelona i realitzat aquest any 2022, es va procedir observar el funcionament dels treballs realitzats detectant-se algun tram encara inestable.

Aquest fet ha comportat haver de realitzar noves actuacions de sanejament de parts consolidades i abordar la consolidació d'una nova zona detectada d’especial risc. Està previst que aquests treballs acabin a finals de febrer de 2023. També s'ha resolt la via d'evacuació en cas d'incendi que demanaven els Bombers tenint en compte que la carretera de permet accedir a Sant Miquel del Fai des de Sant Feliu de Codines té continuïtat cap a Sant Quirze Safaja. La Diputació transferirà uns recursos econòmics a aquest ajuntament del Moianès per poder fer algunes millores en aquesta via.

Quan s’obri, inicialment només caps de setmana i festius, l’entrada serà gratuïta, amb un aforament per a dues centes persones, i l’aparcament (per a vuitanta vehicles i dos autocars) també caldrà reservar-lo, si no s’arriba a peu o en transport públic.

Per aquest mes de desembre, s'havia previst una obertura parcial i gradual de l'espai natural de Sant Miquel del Fai. Inicialment, es preveia obrir només dissabtes i diumenges i ampliar-ho als dies feiners de forma gradual. A més, es limitava la zona que seria accessible al públic. Per fer-ho, s'ha fet un procés per encarregar a una empresa el control de l'accés dels visitants a la zona.

Actuacions 2021-2022

Pel que fa a millores realitzades en l'entorn, durant els anys 2021-2022 s'han completat diverses obres com l'adequació de l'aparcament i l'espai d'acollida de visitants, que han comportat adequar l'arribada al recinte i a l'espai d'aparcament, que presentava múltiples deficiències d'instal·lacions i pavimentació.

Així mateix, en aquest període s'han executat actuacions que han comportat la renovació de les baranes i tancaments de protecció de tot el recinte, amb l'objectiu de garantir la seguretat dels usuaris a partir de propostes respectuoses amb el patrimoni natural, paisatgístic i històric del recinte.

Seguretat dels itineraris

Així mateix, aquest any 2022 s'han completat actuacions pel condicionament del camí i recorregut interior per recuperar els desperfectes provocats pels aiguats de la tardor de 2018 i del temporal Glòria de 2019. Aquestes actuacions han permès una re-naturalització de diversos punts del recinte així com la recuperació d’àrees concretes de les balmes a l’entorn del llac situat al costat del monestir.

També, durant els anys 2020 i 2021 s'han portat a terme altres actuacions de millora de les instal·lacions com la reforma de totes les conduccions i instal·lacions de l’enllumenat, i adaptar-les a les normatives de seguretat, sostenibilitat i respecte per l’entorn natural amb la reducció d'impacte mitjançant el soterrament de conduccions i infraestructura general de sistemes. Aquestes actuacions han complementat les executades els anys 2018 i 2021 referents a la renovació i adequació d’instal·lacions de baixa tensió per a la seva legalització.

El conjunt de l'espai natural de Sant Miquel del Fai forma part de la xarxa Natura 2000, té un interès natural, paisatgístic i territorial molt alt a causa dels seus valors i a l’espai on es troba i perquè inclou un patrimoni arquitectònic molt important, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) per la Generalitat de Catalunya (Casa Prioral, església troglodítica de Sant Miquel, ermita de Sant Martí, etc.), documentat des del segle XI.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot