Sota els cingles de Bertí el Vallès obre les ales, els núvols s'hi posen i... no se'n saben avenir!

17/01/2023

La Diputació s’ofereix a la Generalitat per gestionar tot l’espai natural dels Cingles de Bertí

Serra de can Magre, Sant Quirze Safaja (el Moianès, Catalunya)
La Diputació s'ha ofert al govern de la Generalitat per assumir la gestió de tot l'espai protegit dels cingles de Bertí i integrar-lo a la seva xarxa de parcs naturals. Ho farà amb el paratge de Sant Miquel del Fai, “com a motor o palanca”, va explicar Juan Echaniz, coordinador general de l'ens provincial. Aquesta gestió seria assumida per la Gerència de Serveis d’Espais Naturals, de manera que en un futur proper esdevingui un espai natural més dins la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, i pugui oferir un espai de visita, gaudi de la natura i turisme sostenible.

Sant Miquel del Fai, que és propietat de la Diputació des de l'any 2017 i s'hi estan fent els darrers treballs per poder fer la reobertura al públic a partir del març, ha de ser “un element dinamitzador de l'espai natural dels cingles de Bertí”, va dir Echaniz.

La Diputació “està dissenyant una proposta global per a l'espai del Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) Cingles de Bertí –situat a cavall del Moianès i el Vallès Oriental– més enllà del projecte específic de Sant Miquel del Fai”.

Per Echaniz, aquest EIN aprovat l'any 1992 i ampliat l'any passat per la Generalitat “requereix una gestió perquè, com Sant Miquel del Fai, tot i que són espais naturals són també espais humanitzats”.

Lluís Martínez, director de Sant Miquel del Fai, destaca el paper “molt important” dels cingles de Bertí per a la connexió biològica del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny i del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac.

La gestió inicial de Sant Miquel del Fai ja preveu incorporar-hi programes educatius i culturals que es fan a la resta de la Xarxa de Parcs. Per exemple, el Coneguem els nostres parcs per a escolars, el Viu el Parc! o accions com els itineraris adaptats per a persones amb discapacitat.

Per donar a conèixer el territori dels cingles de Bertí, es pensa en “una xarxa d'itineraris a l'entorn i al voltant de Sant Miquel del Fai” que “no perjudiquin l'entorn natural”.

Els sis ajuntaments de la zona (Bigues i Riells del Fai, Figaró, la Garriga i Sant Feliu de Codines, al Vallès Oriental; Sant Quirze Safaja, al Moianès, i Sant Martí de Centelles, a Osona) havien reclamat en diverses ocasions que hi hagués una administració que liderés la gestió de l'espai, que ara suma 4.191 hectàrees protegides i des de 2014 també forma part de la Xarxa Natural 2000 amb els cingles de Gallifa.

És un territori configurat per cingleres i serres que generen un paisatge molt característic amb valls tancades, algunes de les quals molt interessants per la seva geologia i l'abundant vegetació. Són exemples el Sot del Bac i els Sots Feréstecs, a l'entorn de l'església de Sant Pau de Montmany. El cim més alt és el Puig Fred, de 946 metres. Un dels més coneguts, però, és Puiggraciós, gràcies al santuari que hi ha (807 metres).

Els cingles de Bertí serien el 14è espai que formarà part de la seva Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació si el govern li trasllada la gestió.
 
Font: El 9 Nou.

1 comentari:

  1. Joan Muns Torret04 de març, 2024 19:09

    Esperem que u sapiguen gestionar de una forma diferent al parc del Montseny, que ha acabat el Pla de la Calma que nomes i viuen en el Bellit una dona i al Clot de la Mora una parella amb els fills. Per manteniro net tenen que sudvencionar pastors amb els remats i si fa falta els porten de Galicia. Aixo si, no tenen problemas amb els propietaris i el turisme de cap de setmana tot per ells.

    ResponElimina

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad