Sota els cingles de Bertí el Vallès obre les ales, els núvols s'hi posen i... no se'n saben avenir!

Novetats

03/01/2023

Un pilar de 4 a la Germana Gran

Pilar de 4 dels Xics de Granollers a la Germana GranImatge: Xics de Granollers
Un dels trets identitaris més coneguts i admirats internacionalment de Catalunya són els castells, torres humanes d'un mínim de 6 pisos (en els pilars el mínim són 4 pisos) que es construeixen des del segle XVIII al Camp de Tarragona i al Penedès com a resultat de l'expansió de la muixeranga valenciana. Aquesta activitat, després de tot un seguit d'alts i baixos, a partir de la dècada del 1980 va estendre's arreu dels Països Catalans fins al punt d'incloure's a la llista del Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO a l'any 2010.

Dins aquest procés d'expansió i en el marc de la Festa Major de Blancs i Blaus de Granollers, l'any 1990 apareixen els castells com un element més de la juguesca. L'èxit de l'activitat engresca als seus participats fins al punt que a l'any següent neix una nova entitat a Granollers i una nova colla castellera: els Xics de Granollers.

En canvi, l'Agrupació Excursionista de Granollers és una entitat amb una història molt més llarga, iniciada en el ja llunyà 1928, fundada, entre d'altres, per Salvador Llobet, geògraf català que també va posar en marxa projectes com el de l'Editorial Alpina, que ha cartografiat els Cingles de Bertí en més d'una ocasió aprofitant els avenços de la tècnica.

El diumenge 13 de novembre, tal i com van donar a conèixer els Xics de Granollers a les seves xarxes socials, ambdues entitats van culminar un projecte de col·laboració que ha originat una imatge insòlita: un castell en el cim d'una de les agulles del Sot del Bac. Així, doncs, un total de 19 castellers s'han enfilat a la Germana Gran, de 505 metres d'altitud, per carregar i descarregar un pilar de 4, tot un repte considerant quina era la plaça on es pretenia aixecar el castell.


En el vídeo que ells mateixos s'han encarregat d'enregistrar i publicar es pot veure l'enorme dificultat de l'empresa:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot