Una excursió pel pla de l'Ametlla

Osona Camina és un moviment excursionista que, en un principi aplegà 12 municipis que va néixer el 2013 amb l'objectiu de fomentar l'excursionisme per a totes les edats, descobrir nous indrets de la comarca osonenca, fer estimar i respectar la natura i fer salut tot caminant amb amics i amigues sense ànim competitiu. Amb el temps han anat creixent i enguany s'estrenen al Vallès Oriental amb un itinerari per l'Ametlla del Vallès que, si bé no toca els Cingles de Bertí, sí que permet gaudir-ne la seva magnificència des de la perspectiva que en dóna la distància.

Aquest itinerari, ideat per en Joan Lluís Pérez Francesch i un servidor per a Osona Camina, sense desnivells ni dificultats tècniques dignes d'esment, recorre el que podríem anomenar el Pla de l'Ametlla, on podrem contrastar la pressió urbanística que hi ha hagut en els anys de bonança econòmica amb les antigues i tradicionals masies que han estat el motor rural de la zona, un contrast entre l'ahir cada cop més llunyà i l'avui. A més a més, el fet d'estar en un pla ens permetrà gaudir de les cadenes muntanyoses que tanquen el Vallès Oriental pel nord.


Powered by Wikiloc


Des de la plaça de l'Ajuntament (294 m) ens dirigim, a través del Passeig de l'Ametlla, l'Antic Camí de Caldes (km 0.2; 283m; 0:03h) i el carrer de l'agutzil Arimon cap a la carretera de La Garriga a Sant Feliu de Codines (km 0.3; 279m; 0:05h), que la creuarem en el semàfor, i punt d'entrada a la urbanització de can Camp (km 0.5; 273m; 0:08h). Seguim camp al sud per carrer Camí de can Camp, entre els moderns habitatges que han anat conformant aquesta urbanització, que ha anat engolint els masos que hi havia, con can Camp, del que pren el nom. A la rotonda que creua amb l'Avinguda Onze de Setembre (km 1.3; 241m; 0:19h) girem a la dreta, cap a ponent, que ens porta al camí de can Guineu (km 1.7; 243m; 0:23h), punt on deixem enrere les urbanitzacions de l'Ametlla i ens endinsem en un entorn rural. Passem per can Guineu (km 2.3; 226m; 0:30h) i rere can Plantada (km 2.9; 207m; 0:40h) i entrem en el terme de Santa Eulàlia de Ronçana per can Gafa (km 3.2; 198m; 0:45h), des d'on ens dirigim per la pista que se'n va a ponent cap el càmping l'Esplanada (km 4.3; 175m; 1:00h), amb vistes als Cingles de Bertí al nord. Arribem al pont de can Donat (km 4.5; 172m; 1:05h), per on creuem el Tenes, riu que vertebra tota aquesta zona després de l'impressionant entorn natural que dibuixa a Sant Miquel del Fai i la seva corresponent vall.

A partir d'aquí, seguim el riu per la seva dreta, en el que ha de convertir-se en el camí fluvial del Tenes i on podrem veure algunes de les rescloses que s'han construït per a l'aprofitament del riu (km 5.3; 162m; 1:20h) fins que arribem al pont i al parc de can Font (km 6.3; 151m; 1:35h), on tornem a creuar el riu i iniciarem el retorn a l'Ametlla pel carrer camí de l'Ametlla, en una zona que també ha patit l'impacte de l'urbanisme.

Ens anem apropant a l'Ametlla seguint una ampla pista que ens permet gaudir de tota l'orografia típica d'aquesta zona vallesana, és a dir, dels Cingles de Bertí, a l'esquerra, i el cingle de Gallifa, encara més a l'esquerra, i el Pla de la Calma i el Montseny a la dreta, un xic més allunyats. Les masies més destacables són can Plantada (km 7.6; 190m; 2:00h), a l'esquerra, i can Plandolit, a la dreta. Quan arribem a can Ganduxé (km 8.3; 213m; 2:10h), custodiat per una alzina d'enormes dimensions, tombem a la dreta pel carrer del Pou de Glaç, al que arribarem per veure una de les poques construccions d'aquest tipus que hi ha a aquestes latituds vallesanes (km 9.1; 222m; 2:20h).

El darrer tram de l'excursió és un illot de natura enmig de la pressió urbanística. El torrent de can Reixac (km 9.3; 211m; 2:25h) amaga algunes antigues fonts i alguns dels arbres més monumentals de l'Ametlla del Vallès, sobretot en el sector de la Font de Cant Draper (km 10.3; 241m; 2:50h). El camí és, en pràcticament tot el seu recorregut, un corriol ben marcat i de bon fer. Caldrà anar en compte abans de la Font de can Draper de no anar-nos-en a l'esquerra per un torrent que mena sota el revolt de la carretera. Passada la font, el corriol s'enfila amb llaçades per retornar-nos a l'asfalt, que correspon a l'antic Camí Ral (km 10.5; 263m; 2:55h). Al sud podrem veure can Draper, una de les masies històriques de l'Ametlla del Vallès. En aquest tram convé anar en compte, ja que el voral no és excessivament ample; ben aviat, però, ja trobarem vorera. Creuem pel semàfor la carretera de Sant Feliu (km 10.7; 273m; 3:05h) i per l'acollidor Passeig de l'Ametlla (km 10.8; 273m; 3:10h) arribarem a l'Ajuntament, que es troba a la part alta del mateix (km 11.2; 294m; 3:20h).

Dades de la ruta:
  • Distància aproximada: 11.23 quilòmetres.
  • Durada aproximada: 3:20 hores.
  • Alçada mínima: 150 metres.
  • Alçada màxima: 294 metres.
  • Desnivell de pujada: 163 metres.
  • Desnivell de baixada: 163 metres.
  • Mapa recomanat: El Farell (Editorial Alpina).
  • Índex IBP: 33.
Imatges relacionades amb l'excursió:

   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com