Sota els cingles de Bertí el Vallès obre les ales, els núvols s'hi posen i... no se'n saben avenir!

Novetats

14/03/2023

Figaró recupera una clau de volta gòtica de Sant Pau de Montmany

L'associació Figaró Memorial ha recuperat una clau de volta amb un interessant baix relleu de la marededeu del Roser, provinent de Sant Pau de Montmany, una petita i modesta església construïda entre 1600 i 1606 sota els Cingles de Bertí i ara mateix en estat ruïnós. Dos homes del poble van trobar aquest gran bloc de pedra d'uns 200 quilos fa més de 30 anys a l'església i, en veure que era allà des de feia molts anys i que no tenia cap utilitat, la van baixar a Figaró, on fins ara ha estat guardada en una casa particular. Fa poques setmanes, la família que tenia la peça la va donar a Figaró Memorial, una entitat que promou la recuperació de la memòria històrica i la divulgació del patrimoni d'aquest extens municipi que, a més del poble, comprèn a llevant la vall de Vallcàrquera i Sant Cristòfol de Monteugues, i a ponent, el santuari de Puiggraciós i Sant Pau de Montmany, epicentre de la novel·la "Els sots feréstecs" que Raimon Casellas va publicar l'any 1901.

L'església es va fer en estil gòtic tardà, però amb elements renaixentistes a la façana. La clau de volta, feta amb pedra blanca pròpia dels jaciments de la veïna zona de la Cuspinera, és un bloc compacte que se situava al punt on confluïen els arcs de la volta de creueria. A dintre hi ha tres voltes: la central, amb una clau dedicada a sant Pau, i dues més a les capelles que formen la creu llatina de la planta. Una de les capelles laterals tenia un altar dedicat a la marededeu de Roser, una verge molt venerada en aquells anys que a Montmany tenia una confraria pròpia.

Però, a més de la funció arquitectònica, la clau de volta recuperada pren un valor artístic considerable amb un baix relleu de 47 centímetres de diàmetre on hi ha esculpida la marededeu del Roser amb el nen. Com era corrent presentar aquesta verge, les dues figures del medalló són dins d'una gran garlanda de roses a manera de rosari que es veia des de l'església. Les imatges de la marededeu del Roser i del nen rígides, ferrenyes i de formes simples recorden més un estil romànic que no pas gòtic.

El president de Figaró Memorial, Josep Maria Espelta, està molt satisfet per la recuperació de la peça i creu que "ara és l'hora de buscar-ne la història, perquè els homes que la van trobar ja són morts de fa anys i les seves famílies no en recorden detalls".

De moment, s'ha aventurat una primera hipòtesi. Segons va escriure l'historiador Josep Mauri al llibre "Història del Santuari de la Mare de Déu de Puiggraciós", que també parla de l'església de Montmany, quan Ildefons Coloma, bisbe de Barcelona, va visitar les obres de l'església l'any 1600 va veure que estaven "imperfectes" i va ordenar refer-les. Mauri també escrigué que "el bisbe va manar la destrucció de les noves claus de volta perquè eren inconvenients". Els operaris tal vegada li van fer cas a mitges i, si bé no la van col·locar al lloc on tocava, la peça potser es va guardar fins fa 30 anys en algun lloc de l'església o de la rectoria.

De moment, però, aquesta és només una teoria que s'ha d'estudiar més a fons i, si cal, certificar.

Font del text i la imatge: El 9 Nou.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot