Sota els cingles de Bertí el Vallès obre les ales, els núvols s'hi posen i... no se'n saben avenir!

Novetats

25/05/2021

Els primers habitants de Montmany

Hipòtesi de com seria un arcosaure
El dia 15 de març de 2021 el diari El 9 Nou es feia ressò que investigadors de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont havien localitzat diverses petjades d'arcosaures a la zona de Montmany, un grup primitiu de rèptils que tenien mides considerablement grans i que habitaven al planeta fa 240 milions d'anys. Se'ls considera els avantpassats dels dinosaures i dels cocodrils tot i que caminaven a quatre potes.

Els treballs de prospecció dins el terme municipal de Figaró-Montmany es veuen motivats per la troballa, l'any 1975, d'una llosa amb diverses icnites de tetràpodes per part del paleontòleg francès Jean-Claude Gall i que actualment es troba dipositada al Museu del Seminari Conciliar de Barcelona. Desgraciadament es desconeix el punt exacte del sector del Figaró-Montmany on es va descobrir, motiu pel qual la prospecció volia trobar el punt i avaluar el potencial de la zona.

La primera prospecció, d'un sol dia, es va portar a terme el 18 de juliol de 2019, si bé no es va detectar cap resta fòssil a la zona prospectada. L'any següent, l'octubre de 2020 es va realitzar una segona intervenció on sí que es varen detectar restes fòssils. Totes elles es troben en les anomenades terres del Muschelkalk mitjà, datades del Triàsic mitjà (entre 237 i 240 milions d'anys) i que són roques d'un color usualment vermellós. En concret es va prospectar i detectar dues zones amb restes fòssils, prospectant pel Camí de la Cuspinera. Es van considerar fins a dos jaciments -pròxims entre ells- en aquesta zona, amb certa abundància de petjades fòssils d'animals.

L'espai exacte on s'ha fet la troballa no es concreta públicament per seguretat, tot i que han estat notificats al Servei d'Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya pel seu inventari i protecció.

Podeu ampliar la informació visitant aquest l'entrada de l'Insitut Català de Paleontologia Miquel Crusafont titulada "Descrites a Catalunya més de 200 petjades fòssils de les faunes que van precedir els dinosaures".

Font: Ajuntament de Figaró-Montmany (imatge inclosa).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot