Sota els cingles de Bertí el Vallès obre les ales, els núvols s'hi posen i... no se'n saben avenir!

Novetats

08/05/2020

Can Volant

Can Volant i la Trona, Bertí (Sant Quirze Safaja, el Moianès, Catalunya)
En l'actual terme de Sant Quirze Safaja i enrunada, en la seva època d'esplendor va ser una gran masia a la part superior dels Cingles de Bertí, orientada a la Vall del Congost, a migjorn de can Rumbeia i a ponent de la Casanova, que es troba ja sota del cingle.

Can Volant va tenir un mínim d'un parell de pisos, i tota ella estava construïda en pedra local i fang, excepte la part de ponent del segon pis, que està feta de tàpia. La façana principal mesura 12'5 metres d'amplada i l'edifici té una amplada de 8'5 metres, amb uns murs que oscil·len al voltant del mig metre de gruix. Les cantoneres són fetes amb grans pedres ben escairades i treballades1.

Orientada al sud, la façana principal té dues finestres a la planta baixa i segurament tres a la superior (una conservada perfectament, una altra que s’intueix i la tercera que se suposa que hi havia de ser). La finestra de la planta baixa mesura 70 per 80 centímetres.

En aquesta façana hi ha una gran porta de 2'10 metres d'alçada per 1'60 d'amplada, amb una llinda plana on s'intueix una data que pertany al segle XIX. A la banda est i sud-est hi ha un seguit de corts independents i un pou negre. La casa presenta un gran contrafort en aquest costat. A l'interior, a la banda sud-est, hi havia la cuina, amb un forn blanc força ben conservat i les restes d'una gran xemeneia. També hi ha una arcada de mig punt rebaixat.
 
1Per l'estructura que resta dempeus sembla una masia de tipus 2 segons Danés.

4 comentaris:

  1. Hola Jesus, estava veien el teu escrit sobre la masiaam ruines de Can Volant. i voldria ferta saber que em comprat la finca de Can Volant i de moment estem netejan el entorn de la casa en ruinas. i properament anirem fent millores i petites reparacions per evitar el total enfonsament de las pocas parets que encara ens quedan. No descartem rehabilitar la casa.

    ResponElimina
  2. Benvolgut Joan.

    M'ha agradat molt, no saps com, llegir el teu comentari.

    Espero poder seguir passant pels camins que voregen la casa, que són preciosos, i anar-ne veient l'evolució... Segur que serà una tasca gens fàcil, en el sentit més ampli de les paraules.

    Salutacions.

    ResponElimina
  3. Hola Jesús, jo sóc la Gretel, la nova habitant de can Magre, si algún dia passes per allí et convido a conéixe'ns. Gràcies per tota la feinada, aquest blog és molt interessant.

    ResponElimina
  4. Jesus, are i trobat un altre masia anomena a Can Rosso, esta a l'esquerra del GR cami de Can Rumbeia. Casi que la ting del tot desbrosada . Esta força deteriorada, pero encara queda dreta alguna paret de uns dos metres. Es veu be desde el GR, i desde la pista si saps per aon queda tb es veu..

    ResponElimina

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot