De Sant Miquel Sesperxes a la Trona

Aquesta fàcil i tranquil·la ruta té l'atractiu d'oferir una visió pràcticament íntegra del que és la vall del Congost, que separa els Cingles de Bertí del veí massís del Montseny. A més a més, ens porta a dalt de la Trona, un penyal rocós que sobressurt de la cinglera i que n'és un dels llocs més característics, a part d'un lloc on es possible que ens hi trobem algun escalador, ja que també és una via d'escalada.

Powered by Wikiloc


Situats just davant de l'antiga parròquia de Sant Miquel Sesperxes, seguim el carrer asfaltat en direcció a migdia, que ràpidament s'endinsa al bosc i esdevé una pista forestal. Aquesta pista correspon a l'antic camí ramader que creuava els Cingles de Bertí de banda a banda. Ràpidament arribem al collet del Soler (km 0.6), petita cruïlla de camins des de la que hi ha una esplèndida vista panoràmica del sector meridional del Pla de la Garga i de Sant Miquel Sesperxes. Deixarem la pista principal i seguirem la que voreja el turó de la Pineda anant cap a llevant, tot gaudint de la vista del Pla de Garga i els Pirineus si la nitidesa del cel ho permet. Les cases en primer terme són Ca l'Escloper, can Guineu i can Borla, que quan la pista gira per accedir-hi (km 0.85) la deixem per agafar un camí a la dreta, cap a xaloc, que segueix vorejant el turó de la Pineda cap al coll de Gassens (km 1.4), important cruïlla de camins dels Cingles de Bertí, on continuarem la marxa per l'ombrívola pista que baixa a l'esquerra, cap a xaloc.

Poc després arribem a un petit pla enllosat on comença el Grau de les Avellanedes (km 2.15). Aquest punt és un excel·lent mirador de la part alta de la Vall del Congost, on podem gaudir de vistes de Sant Pere de Valldaneu, l'Abella, Aiguafreda i els contraforts de ponent del Pla de la Calma dominats pel sempre sobressortint Tagamanent. Seguirem el passeig cap a xaloc, resseguint la cinglera tot fixant-nos amb els senyals blanc-i-vermells del GR5. Quan arribem a l'alçada del Rejadell (km 2.65), una de les poques masies habitades dels Cingles i que encara manté una activitat rural, deixem de fixar-nos en les marques del GR5 i passem a fer-ho amb les blanc-i-grogues del PR C-33 (el petit recorregut garriguenc), que cap a migdia baixa tot fent ziga-zagues en destinació a Figaró pel Grau de Castellar o de la Trona. El primer corriolet que trobem a la dreta tot baixant (km 2.9) s'enfila a dalt de la Trona en un tres i no res (km 3), des d'on la panoràmica, ara, ens mostra la part baixa de la Vall del Congost: la part de llevant dels Cingles de Bertí, el Castell de Montmany, el Puiggraciós al fons, i el massís de Montseny tancant l'escenari a l'est.

Tornem al Rejadell (km 3.4) desfent el camí. Un cop allà, seguim ara les dues senyals excursionistes (la del GR5 i la del PR C-33), que creuen una esplanada enllosada a mesura que la casa queda més lluny. Poc després, els dos senders es separen (km 3.6) i seguirem els del petit recorregut garriguenc, que guanyen alçada cap a la dreta per dirigir-se al mas Bellavista Vella, que domina la plana a ponent. Arribats a les parets del mas (km 3.9), prenem la pista forestal que arriba a la casa, deixant els senyals del PR. Poc després s'arriba a la pista forestal que és l'antic camí ramader dels Cingles de Bertí i, tot caminant cap al nord, ja no la deixarem fins arribar a Sant Miquel Sesperxes (km 5.75) després de passar pel Camp del Pal Gros (km 4.15), un lloc que també pot oferir bones vistes, el Coll de Gassens (km 4.65) i el Collet del Soler (km 5.2).

Heus ací algunes imatges d'aquesta excursió:


Dades de la ruta:
  • Distància aproximada: 5.75 kms
  • Durada aproximada: 2 hores
  • Alçada mínima: 790 metres
  • Alçada màxima: 875 metres
  • Desnivell acumulat: +/- 175 metres
  • Mapa recomanat: Cingles de Bertí (Editorial Alpina)
  • Índex IBP: 23.

1 comentari:

  1. És una zona molt bonica, certament. Us animo a anar-hi a estirar les cames.

    ResponElimina

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com