Sota els cingles de Bertí el Vallès obre les ales, els núvols s'hi posen i... no se'n saben avenir!

Novetats

08/11/2022

El Soler del Coll

El Soler del Coll, Sant Martí de Centelles (Osona, Catalunya)
El Soler del Coll és una gran masia deshabitada situada en territori de l'antiga parròquia de Sant Miquel Sesperxes, en terme municipal de Sant Martí de Centelles, en un replà sobre el torrent de la Vall. S'hi accedeix per una pista que surt del Coll del Soler, situat a migjorn de l'església de Sant Miquel Sesperxes.

Segons aporta Mossèn Antoni Pladevall, el Soler del Coll és un mas que ja formava part de la feligresia de Sant Miquel Sesperxes al segle XIV, juntament amb d'altres masos més coneguts del Pla de la Garga i rodalies. La primera referència en època moderna es troba en el fogatge de 1553, que fa esment d'en Joan Soler com a possible propietari del mas Soler o Soler del Coll. Més endavant, en en època moderna, aquest mas passarà pels seus millors moments, que és quan assoleix la tipologia de casa forta d'estructura quadrangular i amb coberta a quatre vessants.

Aquest edifici s'organitza en planta i dos pisos i, curiosament, amb dues entrades, una a la façana est i una altra a l'oest. Els murs són de paredat comú rejuntat amb argamassa i amb algunes pedres carejades i pedres cantoneres de dimensions mitjanes ben tallades. La coberta és a quatre vents sobre ràfec de llosa de pedra local i de teula aràbiga.

De les dues entrades anteriorment esmentades, la principal és la de ponent, on destaca una gran portalada d'arc de mig punt, adovellada i amb un marxapeu fet d'una sola llosa de pedra, amb una orla inscrita on es pot llegir: IHS, SOLER (...), FECIT- JOAN. 13-X-44, amb diferents obertures a banda i banda. Al primer pis hi ha tres finestres amb llindes de pedra ben tallada, on la central és la més treballada, ja que mostra un element ornamental esculpit. Al segon pis es repeteix l'estructura de tres finestres, més petites, amb llinda monolítica i brancals de carreus de pedra ben escairats amb lleixa motllurada.

A les façanes nord i sud només es disposa una filada d'obertures en vertical formades per petites finestres, també emmarcades amb llindes de carreus ben treballats, substituint el paredat comú del mur. 

Al davant de la façana de llevant hi ha un conjunt de construccions annexes, més actuals, d'una sola planta i que servien per guardar els ramats.

A l'any 2007 va tenir uns mesos de fama, ja que va servir d'escenari per al xou d'impacte de Televisió de Catalunya "La Masia de 1907".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot