Sota els cingles de Bertí el Vallès obre les ales, els núvols s'hi posen i... no se'n saben avenir!

Novetats

13/09/2019

La capella del Sant Crist del Clascar

Capella del Sant Crist, el Clascar, Bertí (Sant Quirze Safaja, el Moianès, Catalunya)
La capella del Sant Crist és la capella de la masia del Clascar, i està situada dins de l'anomenat bosc del Clascar, que no és més que un bonic i acollidor alzinar  que es troba situat just al darrera de l'edificació del Clascar, a no més d'un centenar de metres del mas.

La capella ha seguit la mateixa sort que el mas, ja que es troba en un estat de conservació molt i molt lamentable.

No he trobat cap constància de la data de construcció d'aquesta capella. El rang de dates oscil·la entre el 1915 i el 1925, però a l'Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya hi ha una imatge de Rossend Flaquer i Barrera datada a l'any 1917 que captura aquesta capella en tot el seu esplendor.

Avui en dia encara es pot veure que és un edifici de planta circular situat damunt d'un pòdium, amb un sol accés que es fa mitjançant una escala que té 8 graons. El sòcol és de pedra, mentre que l'edifici és de maó recobert simulant carreus. Està cobert, cada cop menys, per rajoles vidriades. La porta d'entrada conserva encara el frontó que la corona, i el paviment és de tipus romanitzat. Estava inspirat, doncs, en un templet romà, però no deixava de ser una fantasia fora de lloc, com les reformes que van canviar l'aspecte del Clascar.

Com es pot veure en la imatge de 1917 de Rossend Flaquer, la capella es trobava envoltada d'un peristil amb columnes els capitells de les quals eren de marbre, i un entaulament de pedra. De les columnes i els capitells res se'n sap, ja que a causa de l'abandonament de la zona s'han extraviat (segur que no per a tothom).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot