Sota els cingles de Bertí el Vallès obre les ales, els núvols s'hi posen i... no se'n saben avenir!

Novetats

27/10/2011

100 anys després, la Dona d'Aigua

La dona d'Aigua a Can Ribas, Bigues (el Vallès Oriental, Catalunya)
La interpretació de l'òpera, emmarcada a Riells del Fai, va tenir lloc el diumenge 23 d'octubre als Jardins de Can Ribas de Bigues i Riells, amb els Cingles de Bertí de fons.

Les corals de la Vall del Tenes, amb un total de 120 cantaires, es tornaren a unir per interpretar l'òpera "La dona d'aigua". Aquest ha estat el seu tercer projecte conjunt després del "Concert del Mil·leni" l'any 2000 i "Cançó d'amor i de guerra" l'any 2006, a més de la tradicional Trobada de Corals de la Vall del Tenes que se celebra cada any des del 1983.

Les corals de la Vall del Tenes són la Coral Sant Vicenç de Riells del Fai, la Coral l'Amarant de Bigues, la Coral Santa Eulàlia de Ronçana, la Coral l'Aliança de Lliçà d'Amunt i la Coral de Pares de l'Escola de Música de la Vall del Tenes. En aquesta ocasió, també s'hi ha unit la Coral Lo Lliri de l'Ametlla del Vallès. Aquestes corals, juntament amb l'Orquestra de Cambra Canticela de Barcelona, ampliada amb la participació d'alumnes, exalumnes i professors de l'Escola de Música de la Vall del Tenes, i els solistes Alba Ballús i Jordi Casanova, interpretaren aquest concert, sota la direcció de Jordi Guri.

Joan Trias i Fàbregas (1833-1955) va escriure el poema dramàtic "La dona d'aigua" l'any 1909, una història d'amor emmarcada a Riells del Fai entre la reina de les dones d'aigua, éssers màgics vinculats a fonts, llacs i gorgs, i un humà. La llegenda, molt coneguda a la Vall del Tenes, va ser recollida prèviament pels germans Francesc i Pilar Maspons i Labrós en diverses versions.

Cassià Casademont i Busquets (1875-1963) va compondre l'òpera "La dona d'aigua", per a orquestra simfònica, sis cantants i un cor mixt. Es tracta d'una partitura allunyada de les innovacions estilístiques dels inicis del segle XX, amb un tipus de música propera, de caràcter popular, com la llegenda que explica, on els passatges lírics s'alternen amb aires de sardana.

L'òpera "La dona d'aigua" es va estrenar l'any 1911 a Barcelona amb èxit de públic i crítica. Després, ha restat desada durant cent anys.

Molts ciutadans de la Vall del Tenes van saber de l'existència d'aquesta òpera gràcies a un llibret editat l'any 1989 per Joan Ruiz i Calonja, de Santa Eulàlia de Ronçana, i promogut per la Unió Excursionista de Catalunya (UEC) de la Vall del Tenes amb motiu de la X Marxa Passeig, que l'Ajuntament de Bigues i Riells va reeditar l'any 1990 per repartir-lo a totes les llars del municipi.

Segons l'estudi de Joan Ruiz i Calonja, no se sabia on eren les partitures d'aquesta òpera fins que a finals del 2009 es van trobar en perfecte estat.

Aquesta troballa és la que va motivar les corals de la Vall del Tenes a tornar a ajuntar-se per representar aquesta obra després de cent anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot