L'alzinar

L'alzinar del Clascar
L'alzinar del Clascar
Carregat originalment per Jesus Cano Sanchez
Un alzinar (també conegut com alzineda, auleda i aulet) és un bosc d'alzines. És un bosc sempre verd que forma un estrat arbori continu i ombrívol, no gaire alt. L'estrat arbustiu és molt ric i espès i, per contra, l'estrat herbaci és poc desenvolupat.

És un dels ecosistemes mediterranis més característics. Actualment els alzinars madurs escassegen a causa de que han tingut un sistema d'explotació en règim de bosc menut, per producció de llenya. L'activitat humana que, amb els incendis i certes polítiques de repoblació, han fet que les pinedes o les brolles, pertanyents a estadis més primerencs de la successió ecològica, siguin molt abundants. L'estatge arbori d'un bosc desenvolupat hauria d'atènyer fins a 20 m d'alçada, en canvi, actualment és difícil trobar alzinedes amb l'estrat arbori superior a 12 metres. Els alzinars normalment s'exploten per el sistema de bosc menut, caracteritzat per la regeneració per rebrotada de les soques tallades, i tallades a diàmetres petits/mitjans.


Des d'un punt de vista fitosociològic, també són alzinars els anomenats carrascars (boscos de carrasca) i les suredes (boscos de sureres). Alzinars, carrascars i suredes formen l'aliança Quercion ilicis.

A la imatge es pot veure l'alzinar que hi ha rere el Clascar.

1 comentari:

  1. Tu em vas ensenyar a caminar.
    Jo et vaig ensenyar a gaudir del caminar.
    Junts hem conegut els Cingles.
    Ara els nostres camins s'han separat.

    ResponElimina

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com