Figaró reclama a l'amo de l'església de Montmany que en tanqui l'accés

Figaró ha demanat als propietaris de l'església i l'antiga rectoria de Sant Pau de Montmany, epicentre d'"Els Sots Feréstecs", la primera novel·la modernista catalana, que adoptin mesures per evitar que qualsevol persona prengui mal davant del pèssim estat que presenten aquestes edificacions.
Tal com va donar a conèixer El 9 Nou l'11 de març, l'antiga església gòtica està en un estat de ruïna imminent: una gran esquerda travessa la façana i la volta està completament esquerdada i corre el risc d'ensorrar-se.

L'Ajuntament demana al propietari que col·loqui cartells i faci un perímetre de seguretat a l'entorn de l'edifici. L'objectiu és que s'alerti els visitants del perill que existent a la zona. “No podem fer altra cosa”, assegura l'alcalde Manel Garcia (CAF). Aquestes edificacions formen part “d'una ruta senyalitzada” pels escenaris de la novel·la. “És un escenari públic i cal que, si hi entra algú, estigui avisat que és un perill”, defensa. Per al consistori, és important arribar a evitar que caigui l'església. Està previst que passi a ser Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) amb l'aprovació del nou pla general i, després, es demani la protecció a nivell nacional. La finca està dins de l'àrea que forma part del PEIN dels Cingles de Bertí integrada dins de la xarxa europea Natura 2000.

0

L'església de St. Pau de Montmany s'ensorra

L'església de Sant Pau de Montmany s'ensorra. L'escenari principal de la primera novel·la modernista catalana, Els sots feréstecs, presenta perill d'enfonsament imminent, a menys que s'hi faci una intervenció d'urgència per consolidar el que ara mateix ja és una ruïna que s'aguanta miraculosament.

L'església de Sant Pau de Montmany, escenari principal d'Els Sots Feréstecs, la primera novel·la modernista catalana, s'ensorra. L'ermita, sota Puiggraciós, que en la novel·la de Raimon Casellas ocupava mossèn Llàtzer, presenta un estat de "ruïna imminent", segons conclou Frederic de Buen, arquitecte tècnic especialitzat en rehabilitacions i amb una llarga experiència. Si l'església de Montmany s'acaba ensorrant del tot, s'haurà perdut un patrimoni històric i arquitectònic del terme de Figaró-Montmany, però també una peça clau del patrimoni literari català.

2

El convent de les monges de Sant Miquel

L'aigua estancada ha format un petit llac que queda amagat sota la penya, sent possiblement l'estany més curiós de tot l'entorn de Sant Miquel del Fai. Hi viuen animalons aquàtics, peixos, amfibis i cap-grossos, que si ens hi fixem bé, serem capaços de veure'ls. Aquest petit estany porta el nom de l'estany de les Monges, i té associada una llegenda que Francesc Maspons i Labrós va publicar a Tradicions del Vallès l'any 1876..

Quan a Sant Miquel del Fai cessà la comunitat de monjos, en lloc seu s'hi construí un monestir de monges. Esposes del Senyor, en soledad tan preada, vivint enmig d'una eterna primavera, acompanyades sols dels cants dels ocells i dels saltants d'argentines aigües, no semblarien sinó un aplec d'àngels baixats aquí en la terra. Quin lloc de més santedad i puresa! Quina joia i tranquil.litat hi gaudien! Desgraciadament el dimoni, enemic sempre de Déu, els tenia declarada guerra i feia temps que cercava ocasió propícia per fer-les perdre.

Era el temps en què es relaxaren totes les ordres monàstiques, i el mal esperit, aprofitant-ho, aparellà una comitiva de formosos i galants cavallers que anant de caça, perdut l'indret que seguien, vingueren a parar des de Riells al camí de Sant Miquel. Tots eren joves i ben dispostos, galants i rics, i l'or i la seda pertot lluïen, de manera que sols de veure captivaven.

0

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com