Volta al Puig Ciró

Aquesta és una de les excursions més típiques per a descobrir els Cingles de Bertí i que ens mena fins al centre neuràlgic dels mateixos, la parròquia que bateja a la cinglera. A més a més, transcorre per zones que ens ofereixen espectaculars panoràmiques dels paratges veïns i dels propis Cingles.

Powered by WikilocDes del Santuari de Puiggraciós (684m) prendrem la pista que es dirigeix pujant lleugerament en direcció nord, marcada amb els senyals blanc i grocs el PR C-33, pel costat d'una font. Ben aviat el camí gira a ponent, per l'obaga de Puiggraciós, en un tram on podrem gaudir de fantàstiques vistes dels contraforts de llevant dels cingles de Bertí, els Sots Feréstecs, el castell de Montmany, i si les condicions climatològiques ho permeten, de la plana d'Osona i el Pirineu.

Arribem al coll de can Tripeta (km 0.8, 0:12h, 689m), on seguirem pel camí carener que s'enfila en direcció als cingles. Cap a ponent podem gaudir de la vall de Riells, el Farell, el cingle de Gallifa i la serra de Sant Llorenç del Munt, amb els seus dos baluarts més emblemàtics: la Mola i el Montcau. La pista s'enfila cap a ponent pels cingles, substituint l'antic grau Mercader, una obra d'enginyeria que quedà a mitges allà pel 1944.

Un cop arribats a dalt la cinglera, quan la pista comença a deixar la timba (km 1.7, 0:35h, 757m), ens enfilarem a la dreta per un corriol, que ràpidament gira cap a llevant, endinsant-nos cap al bosc, seguint les marques verdes. Al sortir del bosc, gira cap a tramuntana. Seguint sempre aquests senyals verds arribem al mirador del Puig Ciró (km 2.1, 0:50h, 823m), on hi ha (millor dit, hi hauria d'haver) una senyera i on es disposa d'una molt bona vista del Sot de Montmany, la vall del Congost i el sector de ponent del massís del Montseny. Seguirem el corriol paral·lel a la paret dels Cingles, cap a tramuntana, passant per alguna petita balma i deixant els trencants que surten a l'esquerra.

Més endavant ens trobem a llevant amb el corriol que puja a la cinglera pel Grau de Montmany, per on aniríem cap als Sots Feréstecs (km 2.8, 1:03h, 798m), i a ponent un corriol poc fressat. Seguim cap a tramuntana, seguint encara els senyals verds, enfilant-nos per un petit contrafort rocós, d'on podrem veure bé l'Ullar i l'antiga parròquia de Sant Pau de Montmany. A ponent queda la casa del Sot del Grau.

Arribem a una ampla pista que seguim de front i que aviat mena a la Taula (km 3.2, 1:15h, 851m), una ferma taula de pedra amb els seus respectius bancs i una pedra amb un missatge que ens convida a preservar l'entorn: un bon lloc per gaudir de la natura i per fer un mos. De nord a sud veiem el Puigfred, la Trona, el Sot del Bac i el Tagament al fons, el Castell de Montmany i el Sot de Montmany.

Seguim la pista cap al nord i aviat s'arriba al Camp d'en Coll (km 3.4, 1:17h, 854m), on es troba l'ampla pista de l'Ametlla a Centelles, que seguirem cap a garbí, seguint els senyals del GR-5. Després de passar pel costat de les runes de ca n'Esmolet, que queden a la dreta, i de divisar la part superior de la torre del Clascar, que treu el nas rere el bosquet, s'arriba al Solei de la Bassa Nova (km 4, 1:23h, 832m), on ens retrobem amb el PR C-33. Es continua a mestral per l'ampla pista, deixant enrere una cadena i a través d'uns camps de conreu.

Quan la pista comença a voltar per encarar-se a Sant Pere de Bertí, el PR C-33 abandona al GR-5 (km 4.7, 1:31h, 811m). Seguim la pista fins a can Magre (km 4.8, 1:32h, 804m), on girem pel camí que surt a llevant just abans d'aquest mas constuït el 1681, abandonant el GR-5 i seguint les marques carbasses. Ben aviat ja som a Sant Pere de Bertí (km 5, 1:34h, 802m), que és l'església que dóna nom a la zona, documentada el 1031.

Seguim el planer corriol de marques carbasses cap a llevant, que ben aviat tomba cap a migjorn i s'endinsa al bosc, del que no sortim fins a ser al Clascar (km 5.7, 1:44h, 797m), edifici reformat als començaments dels XX en un castell fantasiós amb elements arquitectònics variats i en un precari estat de conservació. De ponent a llevant tenim Sant Sadurní de Gallifa, el Parc Natural de Sant Llorenç, Sant Feliu de Codines, el Farrell, la plana del Vallès, la serralada Litoral i el mar (si el dia és clar).

Continuarem per la drecera a can Mestret, seguint de nou les marques del PR C-33, que no abandonarem fins al final, que baixa primer per un estret i pedregós pas, finalitzat amb unes alzines que fan com de portalada. Allà prenem el corriol que baixa a gregal i al girar a migjorn baixa fortament per l'empedrat d'un antic camí de bast. Domina el bosc mediterrani, amb roures i faigs a les obagues. Es creua a gual el torrent de la Llòbrega (km 6.2, 1:51h, 731m) i guanyem alçada per la vessant obaga fins a Can Mestret (km 6.6, 2:00h, 752m). Passada la casa, es deixa a ponent el camí que condueix al grau del Traver i a la casa del mateix nom i seguim cap a migjorn. Arribem a la cinglera, just on hem deixat aquesta pista de pujada, i desfem el grau Mercader i el coll de can Tripeta per retornar al Santuari de Puiggraciós (km 8.5, 2:30h, 684m).

Imatges d'aquesta ruta:


Dades de la ruta:
  • Distància aproximada: 8.5 quilòmetres
  • Durada aproximada: 2 hores i 30 minuts
  • Alçada mínima: 854 metres
  • Alçada màxima: 683 metres
  • Desnivell acumulat: 290 metres
  • Mapa recomanat: Cingles de Bertí (Editorial Alpina)
  • Índex IBP: 37.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com