Sota els cingles de Bertí el Vallès obre les ales, els núvols s'hi posen i... no se'n saben avenir!

Novetats

23/06/2017

Sentència final contra l'ampliació de la pedrera a Bigues i Riells

La pedrera, Riells del Fai (el Vallès Oriental, Catalunya)
No hi haurà cap ampliació a la pedrera de Bigues i Riells, ara sí, de forma definitiva. La sentència del Tribunal Suprem desestima el recurs de cassació de Canteras J. Clapé SL, BCN Business Park SL i la Generalitat contra la darrera resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). L'alt tribunal va estimar l'any 2015 el recurs que un grup de veïns va interposar contra els acords de la Generalitat i Clapé per l'ampliació de l'àrea extractiva. Sense aquesta ampliació, l'únic que podrà explotant el grup Clapé és l'antiga pedrera, que té més de 80 anys. D'aquesta manera es posa el punt final a un conflicte urbanístic, mediambiental i judicial que va començar fa quinze anys, l'any 2002.

El tribunal explica que "l'activitat extractiva no és compatible amb el manteniment de la biodiversitat dels hàbitats i dels valors de la fauna". A més a més, "la planta de trituració i entresecat d'àrids, morter i derivats del ciment i la planta de formigó s'excedeixen en el permès, ja que són instal·lacions per al primer tractament dels recursos, sinó que són clarament una instal·lació industrial".

La sentència no determina quina ha de ser la nova qualificació urbanística, només prohibeix que pugui ser extractiva.

"Tanquem un dels períodes més convulsos del municipi, de disputes per una situació no desitjada i que atemptava contra el nostre valor natural", valora l'alcalde del municipi, Joan Galiano, d'Esquerra Republicana de Catalunya, satisfet després que en 24 mesos de govern s'ha pogut donar l'estocada definitiva a l'ampliació. "Els veïns han estat decisius, han fet una feina impecable", recalca Galiano.

L'alcalde entre 2011 i 2015 i regidor de Medi Ambient entre 2003 i 2007 Joan Vila, de la llavors Convergència Democràtica de Catalunya, defensa la seva acció de govern l'any de 2005 dient que "en aquell moment era la solució menys dolenta. Es va consensuar amb molta gent". Clapé va obtenir un aprofitament urbanístic a can Barri i l'ampliació de la pedrera si tancava la vella i no tirava endavant el polígon de can Margarit. "Estem contents que s'acabi tot el procés. Molt millor si no tenim pedrera. La Generalitat va especificar el territori com a Xarxa Natura 2000 i és incompatible amb l'ús extractiu", explica Vila.

Per la seva banda, Joan Moreno, alcalde entre 2009 i 2011, del Partit dels Socialistes de Catalunya, destaca que sota el seu mandat l'Ajuntament no va assumir cap responsabilitat patrimonial.

Galiano, Vila i Moreno coincideixen en afirmar que la pedrera acabarà tancant. "Jo crec que no li és rendible", explica Moreno, que afegeix que l'actual govern, del que forma part, s'ha de plantejar quina qualificació li dóna al sòl, si rústic o zona verda.

A dia d'avui, l'activitat de la pedrera està aturada, ja que a principis d'any es van detectar unes esllavissades i la Direcció General d'Energia, Mines i Seguretat Industrial de la Generalitat va paralitzar-ne l'activitat. En el cas que Clapé la volgués tancar hauria de complir el Pla de Restauració de 1989, que determina que és obligació del propietari restaurar la zona explotada.

Font: El 9 Nou.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot