Sota els cingles de Bertí el Vallès obre les ales, els núvols s'hi posen i... no se'n saben avenir!

Novetats

22/05/2017

Sant Miquel del Fai serà un parc públic i gratuït

El roure, Priorat de Sant Miquel del Fai (el Vallès Oriental, Catalunya)
Sant Miquel del Fai és un símbol emblemàtic a la memòria col·lectiva de molts catalans, gràcies a les milers de visites escolars, familiars i de particulars durant dècades, a més d'haver acollit casaments i celebracions de tot tipus. Aquest espai natural únic, d'alt valor ambiental, paisatgístic i monumental, aviat estarà més a l'abast de tots. La Diputació de Barcelona comprarà la finca, actualment de propietat privada i situada entre els termes de Sant Feliu de Codines, Bigues i Riells i Sant Quirze Safaja, per 1.315.000 euros el proper mes de juny i la transformarà en un parc natural protegit d'accés públic. Tota la finca té la qualificació de sòl no urbanitzable i forma part del Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) dels Cingles de Bertí.

La compra de la finca a l'empresa Espai Natural Sant Miquel del Fai SL permetrà a la Diputació aconseguir el patrimoni monumental d'aquest espai amb el monestir i altres edificis com l'església romànica que data del segle X, que és l'església troglodítica més gran i més ben conservada de Catalunya, la casa prioral del segle XV o l'ermita de Sant Martí, que és del segle XII. El conjunt monacal és un bé cultural d'interès nacional, la màxima distinció com a monument històric. A banda, hi ha l'interès geològic d'aquest espai situat entre el riu Tenes i el Rossinyol. Està format per una successió de penya-segats i replans que generen coves, balmes i salts d'aigua i gorgs.

El diputat de Presidència, Jaume Ciurana, detalla que "ja en el mandat anterior, els ajuntaments de Sant Quirze Safaja, Sant Feliu de Codines i Bigues i Riells i els consells comarcals del Vallès Oriental i del Moianès ens van fer arribar la seva preocupació pel futur del recinte de Sant Miquel del Fai. Els analitzem des del punt de vista territorial, així com pels seus valors naturals i patrimonials". "A l'inici d'aquest mandat", prossegueix Ciurana, que és també regidor del grup Demòcrata a l'Ajuntament de Barcelona, "la Diputació va considerar que es tractava d'un espai que calia preservar per a un ús públic".

L'objectiu de la Diputació és potenciar l'ús públic de l'espai, que tindrà un accés lliure i obert per a tots els ciutadans. També es vol que aquesta compra doni un impuls econòmic als municipis de l'entorn situats entre el Vallès Oriental i el Moianès. "La intenció sempre havia estat fer-lo més accessible als ciutadans. Tot el que sigui obrir aquests espais a la ciutadania i fer-los més visitables entenem que és molt positiu", diu Joan Galiano, alcalde de Bigues i Riells. "És el millor que ens podia passar. La Diputació podrà gestionar-ho i ens assegura la seva viabilitat com a parc. Donarà l'embranzida que necessitava Sant Miquel del Fai per renéixer", diu Anna Guixà, alcaldessa de Sant Quirze Safaja, que afegeix que "pot ser el motor de dinamització de tot el PEIN".

Quan s'hagi formalitzat la compra, l'espai tancarà durant uns mesos per fer-hi obres d'adequació. En paral·lel ja es treballa en el disseny d'un pla d'usos que farà l'empresa Lavola en col·laboració amb els tres ajuntaments.

Fonts: Diputació de Barcelona, La Vanguardia i El 9 Nou.

9 comentaris:

  1. Hola, voldria fer-te una consulta però no veig com enviar-te un missatge directament. Així que si no t'importa ho faria aquí mateix.
    Estic preparant una ruta pel GR-5 desde Sant Miquel del Fai fins Aiguafreda. He vist en un mapa d'Alpine que hi ha tres possibles fonts per aquest camí (abans d'arribar a la font de l'Oller). Són la font de la Guineu, la Font del Boix i una font a Valldeneu. Saps si aquestes fonts estan actives? Si tenen aigua? O, en tot cas, saps alguna font que estigui a prop del GR-5 per aquesta zona? Moltes gràcies!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola.

      És aconsellable que et portis tu l'aigua per a les excursions pels Cingles de Bertí; les fonts, en èpoques de calor extrema com la que estem passant, no brollen.

      Elimina
  2. Hola y cuando estará abierto al público y se puede bañar en la cascada que hay ?? Gracias

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs la Diputació diu que compten que fins a l'estiu de l'any que ve no reobriran l'espai.

      En els Gorgs del Tenes des de fa uns anys el bany està prohibit per les ordenances municipals.

      Elimina
  3. La cosa va per llarg, sembla que els treballs que hi fa la Diputació van més lents del previst... Las cosas de palacio van despacio, diuen.

    ResponElimina
  4. Hola. Queremos hacer una visita en ésta zona. Quisiera saber si aún permanecerá cerrado. Gracias.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia.

      Doncs, llastimosament, encara està tancat. Es pot accedir amb cotxe fins a l'entrada de l'antic aparcament o a peu fins a la porta del recinte i gaudir dels saltants del Tenes i del Rossinyol i del paisatge dels Cingles de Bertí, però el recinte pròpiament dit roman tancat i nosaltres, personalment, no disposem de cap informació que ens indiqui quan el reobriran. Sembla que la Diputació s'ho pren amb molta calma.

      Elimina
    2. Segons El 9 Nou del dia 10 de desembre de 2018, la Diputació de Barcelona treballa per tenir-ho enllestit a finals de 2019.

      Ahir, Sant Miquel del Fai va sortir al Telenotícies de TV3, i directament no fixaven cap data prevista d'obertura (veure vídeo).

      Sigui com sigui, la cosa no és qüestió de quatre dies.

      Elimina

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot