Sant Miquel del Fai serà un parc públic i gratuït

Sant Miquel del Fai és un símbol emblemàtic a la memòria col·lectiva de molts catalans, gràcies a les milers de visites escolars, familiars i de particulars durant dècades, a més d'haver acollit casaments i celebracions de tot tipus. Aquest espai natural únic, d'alt valor ambiental, paisatgístic i monumental, aviat estarà més a l'abast de tots. La Diputació de Barcelona comprarà la finca, actualment de propietat privada i situada entre els termes de Sant Feliu de Codines, Bigues i Riells i Sant Quirze Safaja, per 1.315.000 euros el proper mes de juny i la transformarà en un parc natural protegit d'accés públic. Tota la finca té la qualificació de sòl no urbanitzable i forma part del Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) dels Cingles de Bertí.

La compra de la finca a l'empresa Espai Natural Sant Miquel del Fai SL permetrà a la Diputació aconseguir el patrimoni monumental d'aquest espai amb el monestir i altres edificis com l'església romànica que data del segle X, que és l'església troglodítica més gran i més ben conservada de Catalunya, la casa prioral del segle XV o l'ermita de Sant Martí, que és del segle XII. El conjunt monacal és un bé cultural d'interès nacional, la màxima distinció com a monument històric. A banda, hi ha l'interès geològic d'aquest espai situat entre el riu Tenes i el Rossinyol. Està format per una successió de penya-segats i replans que generen coves, balmes i salts d'aigua i gorgs.

El diputat de Presidència, Jaume Ciurana, detalla que "ja en el mandat anterior, els ajuntaments de Sant Quirze Safaja, Sant Feliu de Codines i Bigues i Riells i els consells comarcals del Vallès Oriental i del Moianès ens van fer arribar la seva preocupació pel futur del recinte de Sant Miquel del Fai. Els analitzem des del punt de vista territorial, així com pels seus valors naturals i patrimonials". "A l'inici d'aquest mandat", prossegueix Ciurana, que és també regidor del grup Demòcrata a l'Ajuntament de Barcelona, "la Diputació va considerar que es tractava d'un espai que calia preservar per a un ús públic".

L'objectiu de la Diputació és potenciar l'ús públic de l'espai, que tindrà un accés lliure i obert per a tots els ciutadans. També es vol que aquesta compra doni un impuls econòmic als municipis de l'entorn situats entre el Vallès Oriental i el Moianès. "La intenció sempre havia estat fer-lo més accessible als ciutadans. Tot el que sigui obrir aquests espais a la ciutadania i fer-los més visitables entenem que és molt positiu", diu Joan Galiano, alcalde de Bigues i Riells. "És el millor que ens podia passar. La Diputació podrà gestionar-ho i ens assegura la seva viabilitat com a parc. Donarà l'embranzida que necessitava Sant Miquel del Fai per renéixer", diu Anna Guixà, alcaldessa de Sant Quirze Safaja, que afegeix que "pot ser el motor de dinamització de tot el PEIN".

Quan s'hagi formalitzat la compra, l'espai tancarà durant uns mesos per fer-hi obres d'adequació. En paral·lel ja es treballa en el disseny d'un pla d'usos que farà l'empresa Lavola en col·laboració amb els tres ajuntaments.

Fonts: Diputació de Barcelona, La Vanguardia i El 9 Nou.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com