El rellotge de sol de Bertí

El rellotge de sol de Bertí és una munió de constants enllaços entre el passat i el present, i amaga desitjos de futur. Sota la simple idea de mesurar el temps, aquest concepte tant conegut per tothom però tant difícil de definir, aquest rellotge ens descobreix contínuament grans referències temporals, totes elles molt interessants.

Començant per les característiques tècniques, el de Bertí és un complert rellotge del tipus vertical declinant fet amb ceràmica esmaltada on predomina el color blau i que ofereix diverses informacions, com els signes del zodíac, les línies horàries i del calendari, els solsticis i l'equinocci. L'autor del mateix, és a dir, qui va fer-ne el disseny i calcular-ne el quadrant va ser en Carles Lladó i Casablancas, i va ser instal·lat a la paret de la rectoria de Bertí l'any 2000.

El rellotge no marca totes les hores del dia. El motiu més obvi és el campanar de l'església de Bertí, ja que per la seva situació respecte el rellotge no permet el pas dels primers raigs del dia. L'altre motiu, més tècnic, s'ha de buscar en l'orientació de la paret on es troba instal·lat, i és que aquesta no es troba orientada exactament cap al sud, sinó que es troba lleugerament orientada al sud-oest. Aquesta és una de les informacions que ens ofereix el rellotge de sol -la paret, concretament, es troba a 122º d'azimut en relació a la direcció nord-, a més a més de les coordenades on es troba (41º43'N 2º15'E). A banda de dir-nos que estem a Sant Pere de Bertí, també ens diu que estem a 815 metres sobre el nivell del mar.


0

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com