Sota els cingles de Bertí el Vallès obre les ales, els núvols s'hi posen i... no se'n saben avenir!

Novetats

30/08/2010

Centenari de Màrius Torres

Parc Màrius Torres, Lleida (el Segrià, Catalunya)
Màrius Torres i Pereña (Lleida, 30 d'agost de 1910 - Puigdolena, Cingles de Bertí, 29 de desembre de 1942) fou un poeta català, en l'òrbita del simbolisme.

Va néixer al si d'una família lleidatana benestant, fill d'Humbert Torres i Barberà, polític, diputat al Parlament de Catalunya. Va ser el germà del també polític Víctor Torres. Metge de professió, especialitzat en malalties de l'aparell digestiu, es va interessar des de ben jove per la literatura. Va estudiar al Liceu Escolar i a l'Institut General i Tècnic de Lleida on va arribar a batxillerat. Actualment el centre que es coneixia com Institut General i Tècnic de Lleida porta el nom de Institut Màrius Torres.

Als 25 anys, emmalaltí de tuberculosi i va passar la resta de la seua curta vida al Sanatori de Puigdolena. Allà es va dedicar a la lectura i l'escriptura, produint la seva breu obra. Morí als 32 anys.

També va col·laborar al diari L'ideal de Lleida amb el pseudònim de Gregori Sastre.

La seva producció poètica, amb el títol Poesies, es va publicar pòstumament (Cocoayán, Mèxic, 1947) gràcies al seu amic l'escriptor Joan Sales. La seva poesia es mou en l'òrbita del simbolisme, amb influència de Baudelaire, però també en rep d'altres, com ara la de Carles Riba. Els temes que hi dominen són la música, l'art en general, la naturalesa, que permeten una reflexió sobre la vida humana, el sentiment i la mort.

1 comentari:

  1. Gràcies per l'apunt biogràfic, Jesús. Avui, finalment hem estat un grapat de blogs parlant de MT.

    ResponElimina

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot