Sota els cingles de Bertí el Vallès obre les ales, els núvols s'hi posen i... no se'n saben avenir!

Novetats

10/11/2014

El Sot del Bac

El Sot del Bac, Cingles de Bertí, Figaró-Montmany (el Vallès Oriental, Catalunya)
El Sot del Bac és una petita, aspra i estreta vall creuada de banda a banda pel torrent del Bosc Negre, que tributa per l'esquerra al riu Congost, situada al nord-oest del nucli urbà del Figaró, des del qual s'hi accedeix molt fàcilment. És una vall molt obaga, amb poques hores de sol, sobretot a l'hivern, cosa que fa que habitualment l'ambient sigui fresc i humit, com ho demostra l'alzinar muntanyenc amb alguns exemplars de roures martinencs que es troben en el corriol pel qual es remunta la vall. La vegetació en aquesta vall és realment exuberant.

Aquest un petit món a part dins del gran món dels Cingles de Bertí, fa que en sigui la vall més peculiar d'aquest sector dels Cingles, a causa de l'abundant vegetació, l'estretor de la vall, les capritxoses formes que l'erosió ha generat en les formacions que es coneixen globalment amb el nom d'Agulles del Salt, així com del petit però bonic salt del Prat, que es troba al punt culminant de la vall. A aquestes capritxoses formacions, que són conegudes com agulles, són formades de calcàries i dolomies marines del Muschelkalk inferior, i en aquesta zona reben el nom genèric de les Agulles del Salt, encara que totes elles tenen el seu nom propi. Les quatre agulles del vessant septentrional del Sot del Bac. de més a prop a més lluny del punt culminant de la vall, reben els noms concrets de l'Agulla del Salt, l'Agulla de la Papallona, la Germana Gran (de 505,1 metres d'altitud) i la Germana Petita (de 503,3 metres). A l'altre vessant, hi ha una interessant balma i una altra agulla, el Tap de Xampany (de 508,1 metres).

Ja fora la vall, més o menys per sobre d'aquesta, i en una posició privilegiada, hi ha la Trona, un esperó rocós calcari de 805,9 metres d'altitud que mereix un comentari a part.

Tradicionalment, tant les diferents agulles del Sot del Bac com les parets de la Trona han estat zones molt freqüentades pels escaladors, i ofereixen una multitud de vies per a la pràctica d'aquest esport. Les agulles del Bac han estat considerades, durant molt de temps, com una escola d'escalada. El camí d'accés és un modest corriol senyalitzat com a Petit Recorregut, concretament el PR C-33 o Petit Recorregut Garriguenc, i creua la vall de ponent a llevant, per la seva banda obaga, i és una de les excursions més clàssiques, boniques i accessibles que poden fer-se per aquesta zona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot