Sota els cingles de Bertí el Vallès obre les ales, els núvols s'hi posen i... no se'n saben avenir!

Novetats

01/12/2019

L'Espai Màrius Torres al Mas Blanc

Inauguració de l'Espai Màrius Torres al Mas Blanc, Sant Martí de Centelles (Osona, Catalunya)
El 22 de novembre de 2019 es va inaugurar al Mas Blanc l'Espai Màrius Torres, una iniciativa realitzada entre l'Ajuntament de Sant Martí de Centelles i el Mas Blanc, un mas que es troba pràcticament al llindar municipal de Sant Martí de Centelles amb Sant Quirze Safaja i on el poeta va fer-hi estades en les temporades en què la tuberculosi que patia li permetia sortir del Sanatori de Puigdolena.

En un antic magatzem situat al sector sud-est del conjunt del Mas Blanc s'ubica l'actual Espai Màrius Torres, on hi podem trobar uns plafons on s'explica la vida i la trajectòria del poeta, nascut a Lleida l'any 1910 i mort al Sanatori de Puigdolena als 32 anys. L'exposició, comissariada per Arnau Moret, es completa amb un seguit de vitrines on hi ha reproduccions fotogràfiques, de poemes manuscrits i de llibres.

La inauguració va ser conduïda per Núria Roca, alcaldessa de Sant Martí de Centelles, i Ivet Sans, de la família que regenta actualment el Mas Blanc, que funciona com a restaurant i hotel rural. Van estar acompanyats en l'acte per Margarida Prats i Salvador Escuder, de la Càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida, assessors del projecte, i que van explicar que és al Mas Blanc on va passar "els millors moments dels últims anys de vida". "D'aquest lloc n'havia fet el seu refugi", indica Núria Roca, un refugi que Margarida Prats i Salvador Escuder defineixen com "un oasi en el desert de la immediata postguerra", ja que aquí les normes eren molt més laxes que les del sanatori, evidentment molt més estrictes. Aquest fet li va permetre rebre visites d'amics i familiars, com la de la seva germana Núria, que vivia exiliada a Montpeller i que va creuar clandestinament la frontera l'estiu de 1942.

Màrius Torres era fill d'una família lleidatana benestant que aglutinava intel·lectuals, metges i advocats d'ideologia republicana. El seu pare, Humbert (1879-1955), fou polític i diputat al Parlament de Catalunya, i germà gran d'en Víctor (1915-2011). Es va llicenciar en medicina l'any 1933 a la Universitat de Barcelona i l'any 1935 va contraure la tuberculosi que va marcar per sempre la seva vida.
 
L'espai és visitable realitzant una reserva prèvia amb una antelació prudencial. Podeu trobar tota la informació en aquest enllaç.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot