dijous, 9 de març de 2017

Quan la natura dissenya paisatges de faula

L'Espai Terra, un dels programes històrics de Televisió de Catalunya, ha emès avui un preciós reportatge de Sant Miquel del Fai, la joia dels Cingles de Bertí.

Al seu lloc web, introdueixen el reportatge tot dient que "a Sant Miquel del Fai, només d'entrar-hi, la balma de la muntanya ens rep per mostrar-nos alguns dels tresors arquitectònics que acull. Però, a més d'aquest patrimoni, l'Espai Natural Sant Miquel del Fai compta amb una riquesa paisatgística i una orografia encisadores, com salts d'aigua magnífics o gorges de conte de fades. En la construcció d'aquestes formes capritxoses hi té molt a veure el travertí, un tipus de roca calcària que es forma amb el pas del temps i de l'aigua. Ubicat sobre la vall del Tenes, entre el Moianès i el Vallès Oriental, Sant Miquel del Fai és un indret irrepetible encaixat en la paret de roca. Amb l'Eduard Querol i acompanyats d'un dron- hem fet una ruta completa pel paratge natural. Fins i tot, hem baixat a la cova de les Tosques: protegits amb el casc pertinent hem travessat els estrets passadissos del racó més romàntic i misteriós de Sant Miquel del Fai".

El reportatge és aquest:

dijous, 2 de març de 2017

El cultiu de la vinya

Els recursos econòmics tradicionals dels Cingles de Bertí han estat sempre relacionats amb la terra. A banda d'una molt reduïda producció animal -poc boví, oví, porcí i aviram; i animals de tir per salvar els graus i per transitar pels camins-, han destacat els relacionats amb el bosc -per exemple, el carboneig-, que el progrés s'ha encarregat d'anar fent desaparèixer, i els derivats del cultiu de la terra -els cereals i la vinya-. En el segle XIX, el conreu de la vinya va suposar una època de puixança pels masos i els pobles de la contrada, en alguns casos, com a Montmany, fins i tot, de recuperació i recolonització dels mateixos, però l'aparició de la fil·loxera, entre 1883 i 1895, va arruïnar bona part d'aquesta economia i va marcar l'inici d'un declivi que, en moltes parts de l'altiplà de Bertí, ha portat la zona fins, pràcticament, la despoblació.

Una mostra de la duresa i la penúria de la vida en els Cingles es pot veure en que se sap que quan algun mas solia pagar les parts de l'any ho feia "amb dues coixineres de roba de blat i ordi i res més".