Sota els cingles de Bertí el Vallès obre les ales, els núvols s'hi posen i... no se'n saben avenir!

Novetats

29/12/2017

75 anys de la mort de Màrius Torres

Monòlit a Màrius Torres, Sant Quirze Safaja (el Moianès, Catalunya)
Al llarg de l'any 2017 que ara s'acaba s'han commemorat els 75 anys de la mort del poeta lleidatà Màrius Torres, que va néixer l'any 1910 i que va passar els darrers anys de la seva vida als Cingles de Bertí, en en entorn centrat en el Sanatori de Puig d'Olena, en terme de Sant Quirze Safaja, on va ingressar-hi degut a que havia contret la tuberculosi i on va morir l'any 1942.

Màrius Torres era metge de professió, però ben aviat ja es va interessar per la literatura, i en la seva etapa en el Sanatori és on va prendre més rellevància, fins al punt d'autodefinir-se com "un metge que fa versos".

En els darrers anys s'han realitzat diverses accions entorn la figura de Màrius Torres, com la creació i l'edició del logotip, la senyalització d'una ruta circular d'uns 8 quilòmetres que comença davant de l'Ajuntament i que arriba fins al sanatori de Puig d'Olena i que pretén recordar i visitar els espais que Màrius Torres visitava per reflexionar i inspirar-se i diversos actes de commemoració de la seva mort, en col·laboració amb familiars i amics del poeta català.

L'Ajuntament de Sant Quirze Safaja ha volgut recordar la figura de Torres en el 75 aniversari de la seva mort, programant un seguit d'activitats que van començar el 9 de setembre amb un tastet teatralitzat de la ruta Màrius Torres i un concert de Meritxell Gené que va comptar amb la presència del Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Honorable Senyor Lluis Puig; de la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs; de membres de la càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida, i de les autoritats municipals, encapçalades per l'alcaldessa, Anna Guixà. Productes gastronòmics, la inauguració de la ruta Màrius Torres, les vies escrites a les urbanitzacions i les 3 ulleres emblemàtiques del poeta i el bateig de la biblioteca de l'escola amb el nom de Màrius Torres han estat altres activitats que s'ha celebrat arran d'aquesta efemèride, que clou avui, 29 de desembre, aniversari de la seva mort, amb la inauguració de l'escultura a l'entrada del cementiri municipal i presentació dels treballs realitzats per l'escola de Sant Quirze Safaja.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot