Sota els cingles de Bertí el Vallès obre les ales, els núvols s'hi posen i... no se'n saben avenir!

Novetats

24/02/2016

La remuntada del Tenes (2): De Lliçà d'Amunt a Riells del Fai

El Tenes és un dels rius que creua i delimita els Cingles de Bertí. Per l'any 2016 s'han previst un seguit d'excursions, organitzades bàsicament per la UEC de la Vall del Tenes, en col·laboració amb d'altres entitats excursionistes i naturalistes de la Vall del Tenes, que consisteixen en remuntar el riu des del seu aiguabarreig amb el Besòs fins a una de les seves fonts, prop de la Collada, entre Collsuspina i Balenyà.

Només un petit fragment d'aquest etapa es podria dir que pot pertànyer pròpiament a l'àmbit dels Cingles de Bertí, però al ser un projecte de ruta integral d'un dels rius més importants dels Cingles he decidit incloure les ressenyes de les etapes en aquest espai.

La segona etapa d'aquest projecte completa el trajecte del riu per la plana del Vallès, des de Lliçà d'Amunt fins a Riells del Fai, la seva porta de sortida dels Cingles de Bertí. En aquest trajecte, el riu es va ruralitzant, si es permet l'expressió, ja que a mig trajecte deixem enrere els darrers polígons industrials que s'assenten a la seva llera, i ens va començant a mostrar petites joies naturals que no faran res més que deixar-nos bocabadats. En aquest tram que podríem qualificar de mitjà, el recorregut s'allarga fins a gairebé 15 quilòmetres i amb uns desnivells que impressionen molt més numèricament que no pas sobre el terreny. On aquests desnivells són més evidents és a l'arribada a Riells del Fai.

Powered by Wikiloc

L'itinerari comença al punt on ho deixa l'etapa anterior, la pineda de Lliçà d'Amunt, al marge esquerre del riu. El dia de la realització d'aquesta etapa es desperta amb una magna glaçada, que regala uns camps ben emblanquinats de gebre i uns paisatges pràcticament de pessebre, com el de can Comes, una masia documentada des del segle XIII (km 0.7). Creuat per primera vegada el riu, veiem la Torre del Pla, fàcilment identificable per la seva estructura diferencial, i just abans del pont de Santa Justa (km 1.7) trobem la mina de can Felip, molt més generosa en aigua que el torrent on tributa. Un cop creuat el pont, les ruïnes del molí de can Comes i la bassa de la Sorrera ens apropen a l'Estació depuradora d'aigües residuals de Santa Eulàlia de Ronçana (km 2.2), on en Manel Isnard, responsable de Medi Fluvial del Consorci del Besòs, va donar-ne a conèixer breument el funcionament. Prop del pont, ens podríem desviar per visitar l'ermita romànica de Santa Justa, amagada en un bosquet a uns 200 metres a llevant del riu (no inclòs en la descripció de la Remuntada).

Ja dins en terme de Santa Eulàlia creuem el riu en un pas que farà les delícies dels més aventurers (km 2.7) i descobrim llocs recuperats en unes actuacions que es van dur a terme l'any 2011, com la Font de Sant Cristòfol (km 3.4) com d'altres barbaritats fruit d'anys de viure d'esquena al riu, com vivendes pràcticament situades dins el curs del riu o el parc de can Font (km 3.9), on esmorzem, i que és una gran explanada amb terra sobreposada sobre la llera del riu per maximitzar la zona per a convertir-lo en un espai de lleure, accions que va resumir n'Andreu Salvat, d'Aprèn Serveis Ambientals S.L. Molt a prop d'aquí hi ha la petita capella romànica de Sant Cristòfol de Pallars o de les Tempestes, ben bonica de veure. Passat el parc remuntem el riu per la seva dreta ja fins el terme de Bigues i Riells, en un trajecte molt ombrívol en el que ens podem dedicar a descobrir flora i fauna associada al mateix. Passada la font de la Figuereta (km 5.9), el riu voreja el polígon industrial de can Magre i abandonem Santa Eulàlia de Ronçana pel pont de ca l'Unyó (km 7.5).

L'ombrívol camí del Flix ens dóna la benvinguda a Bigues. Un cop passada la casa, els horts ens acompanyen al costat del carrer que mena a la Font del Bou (km 9), que abandonem just abans per anar al Forn de can Maspons (km 9.5) i a can Maspons (km 9.8), lloc important per a la cultura i l'excursionisme catalans, ja que a finals del segle XIX diversos dels seus membres donaren una bona empenta en aquests àmbits. D'aquí, anem a recuperar el curs del riu a la Baliarda (km 10.5), en una zona on l'Associació Hàbitats va fer una important actuació uns anys ençà. Diversos elements patrimonials artificials i naturals van desfilant al nostre pas: rescloses, antics molins -on destaca la Fàbrica Vella (km 11.1), avui en dia l'Hotel Molí de la Torre, que fou, al seu temps, una important fàbrica tèxtil-, cases pairals -can Noguera- i joies naturals -l'Avencó, les Barbotes i petits gorgs, tots a la mateixa zona- (km 11.7). A la font de can Noguera, en Xavier Martí, president d'Associació Hàbitats, va fer cinc cèntims dels fenòmens de l'Avencó i les Barbotes.

Ja en la zona de Riells del Fai, passat el pont de can Camp (km 13.2), can Camp i el seu molí ens donen la benvinguda. El darrer canvi de costat del riu el fem per una palanca situada prop de l'enrunat molí del Regasol (km 13.8), i des d'aquest punt ens dirigim al nucli de Riells del Fai, que ens domina, alterós, des del turonet on es troba, tot clos pels Cingles de Bertí, en el que és la pujada més rellevant de l'etapa, preludi de la següent.

Una descripció més detallada dels punts d'interès de la ruta i la possibilitat de descarregar-la la trobareu en el compte de Wikiloc del Grup Excursionista de Bigues i Riells Amics dels Cingles de Bertí. Pot ser que si intenteu reproduir la ruta us trobeu amb alguna dificultat. Es va intentar al màxim possible seguir el riu, on la vegetació -sobretot canyes, bàsicament sota els ponts- creixen en abundància i dificulten el pas si el camí o el corriol no està fressat. Els canvis de costat del riu es van fer, pràcticament tot ells, "saltant" per les pedres. Cert és que en tots ells la fondària és molt petita, però tot i això pot ser possible una remullada de peus.
Dades de la ruta:

  • Distància aproximada: 14.88 quilòmetres.
  • Durada aproximada: 3:30 hores (sense parades).
  • Alçada mínima: 123 metres.
  • Alçada màxima: 316 metres.
  • Desnivell de pujada: 203 metres.
  • Desnivell de baixada: 23 metres.
  • Índex IBP: 44.

2 comentaris:

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot