Sota els cingles de Bertí el Vallès obre les ales, els núvols s'hi posen i... no se'n saben avenir!

Novetats

22/01/2016

La remuntada del Tenes (1): De l'aiguabarreig a Lliçà d'Amunt

El Tenes és un dels rius que creua i delimita els Cingles de Bertí. Per l'any 2016 s'han previst un seguit d'excursions, organitzades bàsicament per la UEC de la Vall del Tenes, en col·laboració amb d'altres entitats excursionistes i naturalistes de la Vall del Tenes, que consisteixen en remuntar el riu des del seu aiguabarreig amb el Besòs fins a una de les seves fonts, prop de la Collada, entre Collsuspina i Balenyà.

Cingles he decidit incloure les ressenyes de les etapes en aquest espai. La primera etapa d'aquest projecte és, doncs, la que recorre el riu en el seu tram més baix, el que va de l'aiguabarreig amb el Besòs fins a Lliçà d'Amunt, per un total de 9'36 quilòmetres de recorregut i uns desnivells que no són pas dignes de destacar.

El Tenes tributa per la dreta al Besòs (km 0.2) a cavall dels municipis de Mollet del Vallès i Montmeló, en un entorn absolutament industrialitzat i dominat per les grans vies de comunicació que creuen aquest sector de la comarca, tant ferroviàries (l'AVE de Barcelona a França com les línies de rodalies de Barcelona a Cervera de la Marenda i la de Barcelona a la Tor de Querol) com viàries (les autopistes C-33, A-7 i l'autovia C-17). Tot això ha fet que la zona estigui farcida d'importants companyies internacionals. És un tram del riu, el del seu curs baix, on és molt factible veure'l sec.

A l'alçada de Parets del Vallès (km 2.8) la ruta deixa la llera del riu per prendre el Passeig Fluvial. En el paisatge urbà, que passa prop del nucli històric de la vila (km 3.8), destaca l'església neoromànica de Sant Esteve i alguna que altra mostra de vil·la modernista, com la Casona o Vil·la Adela.

La Remuntada segueix el seu curs de sud a nord. Deixem el carrer Perdellot i entrem en el terme de Lliçà de Vall. Aquí creuem el riu (km 5.3) i passem a l'altra banda, on destaquen les poues de glaç de can Gurri (km 5.8), una mostra de l'antiga indústria del glaç que es torna a trobar aigües amunt, ja en territoris del Moianès. L'entorn del riu, sense deixar de ser industrial, es va ruralitzant, i cada cop és més fàcil veure fauna salvatge, sobretot quan s'arriba a la bassa de can Dunyó (km 7.6), a redós del gran centre que la Mango ha construït a Lliçà d'Amunt. En aquest punt, en Manel Isnard, responsable de Medi Fluvial del Consorci del Besòs, va explicar la importància d'aquest lloc, ja que és un punt d'acollida i observació de fauna.  D'aquí a la pineda de Lliçà d'Amunt, punt final de l'etapa, a redós de l'església parroquial de Sant Julià i la masia fortificada o castell de Can Puig, situats a l'altra banda del riu, destaca la Mina dels set socis, de la qual es passa pel costat d'un monòlit (km 8.3).

Una descripció més detallada dels punts d'interès de la ruta i la possibilitat de descarregar-la la trobareu en el compte de Wikiloc del Grup Excursionista de Bigues i Riells Amics dels Cingles de Bertí. Pot ser que si intenteu reproduir la ruta us trobeu amb alguna dificultat. Es va intentar al màxim possible seguir el riu, on la vegetació -sobretot canyes- pot créixer en abundància i dificultar el pas si el camí o el corriol no està fressat, així com el canvi de marge del riu, ja que quan es va realitzar aquesta ruta, amb gairebé 170 participants, es van instal·lar unes passeres provisionals per facilitar el pas.

Un petit recull d'imatges de llocs per on passa aquest itinerari podeu veure'l aquí:

Dades de la ruta:
  • Distància aproximada: 9.37 quilòmetres.
  • Durada aproximada: 2:20 hores (sense parades).
  • Alçada mínima: 54 metres.
  • Alçada màxima: 120 metres.
  • Desnivell de pujada: 61 metres.
  • Desnivell de baixada: 11 metres.
  • Índex IBP: 28.

1 comentari:

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot