Majoria absoluta d'ERC al primer ple del Consell Comarcal del Moianès

Rètol del Moianès
Rètol del Moianès
Carregat originalment per Jesús Cano Sánchez
El Consell Executiu va aprovar en data 5 de maig el decret que estableix en 19 el nombre de consellers que integraran el Consell Comarcal del Moianès. La nova comarca va entrar en vigor l'1 de maig, l'endemà de la publicació al DOGC de la Llei de creació de la comarca del Moianès. L'assignació del nombre de consellers es fa a partir de la darrera xifra de població de cada municipi aprovada oficialment, d'acord amb el que disposen el Reial decret de regulació complementària dels processos electorals i el Text refós de la Llei d'organització comarcal de Catalunya. No varia el nombre de consellers del Bages, Osona i el Vallès Oriental, les comarques on fins ara s'adscrivien els 10 municipis que integren el Moianès.

0

Una sentència impedeix l'obertura de la nova pedrera a Riells

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha prohibit la nova pedrera del Grup Clapé a la zona de Can Margarit, a Riells. Una sentència ha donat la raó a set veïns que van engegar un contenciós administratiu l'any 2011 amb el suport d'ERC. La resolució impedeix definitivament fer-hi cap extracció de terres i ordena la requalificació urbanística del sector.

La decisió del tribunal anul·la la qualificació urbanística de la zona extractiva inclosa en el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) aprovat l'any 2010 per part de la Comissió Territorial d'Urbanisme. Ara, la Generalitat i Clapé poden presentar recurs al Suprem.

Per l'alcalde, Joan Vila (CiU), la sentència és una bona notícia i remarca que el problema va ser l'aprovació del POUM de l'any 2010 amb el vistiplau de l'anterior alcalde, el socialista Joan Moreno. “El PSC va fer bandera del no a la pedrera, però quan va entrar a govern es va amagar i va tirar endavant”. L'actual alcalde defensa la seva gestió l'any 2006, quan era regidor de Medi Ambient i es va aprovar el primer conveni que permetia la nova pedrera. Diu que en aquell moment la decisió li semblava molt positiva pel municipi i que es va prendre pocs mesos abans que aquells terrenys es declaressin Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i Llocs d'Importància Comunitària (LIC).


0

Fins als nostres dies

El segle XIX va comportar l'especialització agrícola i l'aparició de les primeres indústries, així com la consolidació de les transformacions econòmiques iniciades en el segle XVIII. També va suposar l'expansió del conreu de la vinya en, sobretot en les dècades del 1860 i del 1870, que van provocar l'aparició d'aquest conreu fins i tot en zones elevades, com ara el Montseny, el Corredor i, també, els Cingles de Bertí, mitjançant la construcció de feixes. L'eufòria vitícola, però, s'esvaí amb la fil·loxera del anys 1883 a 1893, destacant la del 1885. Això va suposar el cop de gràcia definitiu a la població dels Cingles, reduint-se cada cop més.

El segle XX ha portat als Cingles la construcció de la pista de l'Ametlla a Centelles, en la dècada del 1940, prevista inicialment per evitar l'aïllament en que va anar quedant el Bertí amb el pas dels anys, però que ha quedat sense asfaltar i que ara només utilitzen els pocs veïns neorurals que hi ha fet cap aquests darrers anys, els forestals i els excursionistes de cap de setmana que s'apropen per aquestes contrades. La carretera que sí ha estat construïda fins al final és la de Sant Feliu de Codines a Sant Miquel del Fai, declarat indret d'interès turístic, i que connecta cap al nord amb la carretera de Centelles mitjançant una pista forestal que s'ha asfaltat.


0

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com