Presentació a Riells del Fai d'"El Bertí. Flaixos d'una cinglera"

El divendres dia 27 de març va tenir lloc al Centre Cívic de Riells del Fai la presentació pública del llibre "El Bertí. Flaixos d'una cinglera".

L'acte, que va comptar amb uns 150 assistents, entre els quals hi havia els representants de l'ajuntament de Bigues i Riells, organitzadors de l'esdeveniment, encapçalats pel seu alcalde, el senyor Joan Vila, i la regidora de cultura, la senyora Alejandra Crespo; també va comptar amb la presència de l'alcalde de Sant Quize Safaja, el senyor Ramon Banús, de representants d'Òmnium Cultural, amb la presidenta de la secció del Vallès Oriental, la senyora Remei Picart, acompanyada per la representant de la secció local del Vallès Nord - Cingles de Bertí, Aurora Vela; el Forn d'Obra Duran i de la Impremta Galobart.


0

Els cingles de Bertí a l'estanteria

Així va introduir Vallès Oriental Televisió la notícia de la presentació del llibre "El Bertí. Flaixos d'una cinglera" en els titulars de l'Infovallès del dia 23 de març. A Puiggraciós ens va acollir un matí amb un aire finet, com sol ser-hi habitual en aquestes èpoques de l'any, i escàs sol, però ens va deixar veure els Cingles de Bertí com era la nostra intenció.

La notícia també ha sortit publicada als webs municipals de Bigues i Riells, Sant Quirze Safaja, la Garriga i Sant Martí de Centelles, ajuntaments que tots ells han participat en l'edició del llibre, i en el número 126 del Diari de l'Ametlla, que edita l'ajuntament de l'Ametlla del Vallès, que és el darrer ajuntament que col·labora en l'edició del llibre. El 9 Nou també ha publicat la notícia en la seva edició digital corresponent al Vallès Oriental.

El reportatge que en va sortir és aquest:


0

El camí del Tenes unirà Sant Quirze Safaja i Montmeló

La seu del Consorci per a la Defensa de la Conca del riu Besòs va acollir dilluns la presentació del projecte que estan duent a terme els vuit municipis per on passa el Tenes, juntament amb el Consorci, per connectar i millorar els 30,9 km de longitud del camí fluvial del riu. Per acabar de donar continuïtat al camí, connectat en un 94,6% del seu recorregut des de Sant Quirze Safaja fins a Montmeló, s'hauran d'habilitar dos trams, un d'ells a Parets i un altre a Sant Feliu de Codines.

El Tenes neix a Sant Quirze Safaja i transcorre per Sant Feliu de Codines, Bigues i Riells, Santa Eulàlia de Ronçana, Lliçà d'Amunt, Lliçà de Vall, Parets del Vallès i Montmeló, on té lloc el seu aiguabarreig amb el riu Besòs. Es tracta d'un recorregut fàcil, amb poc desnivell (cota de 610 m a 60 m), ideal per a vianants i ciclistes i, fins i tot, apte per a discapacitats en alguns dels seus trams, que combina tot-ú artificial, asfalt i terreny natural.


0

Es presenta als mitjans el llibre "El Bertí. Flaixos d'una cinglera"

Aquest matí s'ha fet la presentació per als mitjans d'informació del llibre “El Bertí. Flaixos d’una cinglera”, de Jesús Cano, al santuari de Puiggraciós.

L'acte ha comptat amb la presència (per ordre d'aparició en la fotografia, d'esquerra a dreta) de l'alcalde de Sant Martí de Centelles (comarca d'Osona), Josep A. Grau, la regidora de Cultura de l'ajuntament de Bigues i Riells (el Vallès Oriental), Alejandra Crespo, l'alcalde de Sant Quirze Safaja (podem dir el Moianès?), Ramon Banús, l'alcalde de Bigues i Riells, Joan Vila, l'alcalde de l'Ametlla del Vallès (el Vallès Oriental), Andreu González, el Forn d'Obra Duran, en la persona de Pedro Duran, l'autor, Jesús Cano, l'Hotel Molí de la Torre, representat per Carles Barcons, l'alcaldessa de la Garriga (el Vallès Oriental), Meritxell Budó, el regidor de cultura de l'ajuntament de la Garriga i vocal de la Fundació Maurí, Albert Benzekry i en Marcel Galobart com a dissenyador i maquetador del llibre i representant de la impremta IG Santa Eulàlia, que ha imprès el llibre.

El proper divendres dia 27 de març a les 20 hores es fa la presentació oberta a tothom del llibre al Centre Cívic de Riells del Fai. L'acte comptarà amb la presència del geògraf Lluís Galobart, gran coneixedor dels Cingles, de la Meritxell Chiva i d'en Tino Barba que interpretaran el poema de Carles Sindreu "Sota els cingles de Bertí", musicat i que ha esdevingut himne de l'Ametlla del Vallès, un dels pobles col·laboradors del projecte, i de l'autor del mateix, Jesús Cano, que també signarà exemplars del llibre.

Més imatges de la presentació institucional a Puiggraciós.
0

Un 80% de moianesos aprova la creació del Moianès

Avui 22 de març, els municipis de la futura comarca del Moianès han votat en una consulta decidir si es constitueixen en una nova comarca o no, que en cas afirmatiu seria la 42a comarca de Catalunya i modificaria els límits de les comarques del Bages, Osona i el Vallès Oriental.

Sobre un cens de 10840 persones n'han votat 5152 (un 47'53%), que s'ha distribuït en 4138 vots afirmatius a la creació de la nova comarca (un 80'32%), 841 de negatius (16'32%) i 100 en blanc (1'94%). En tots els 10 pobles ha guanyat el sí a la nova comarca, però en els municipis amb millors connexions a la capital comarcal on pertanyien fins ara és on el resultat ha estat més ajustat, com són Collsuspina (actualment a Osona, amb un ajustat 50'26% de vots al sí contra un 44'44% de vots al no) i Santa Maria d'Oló (al Bages, amb un 53'36% de vots al sí i un 43'54% al no). A la resta de municipis bagencs, els resultats han oscil·lat entre el 65'20% de vots afirmatius contra un 30'77% de negatius a Monistrol de Calders fins a l'aclaparador 93'16% de vots al sí contra un 3'22% al no de Moià, la futura capital comarcal, passant pel 83'88% al sí i el 15'22% al no de Calders i el 86'67% al sí i el 8% al no de l'Estany. Pel que fa als municipis vallesans, a Castellterçol és on el percentatge de vots afirmatius ha estat inferior, un 70'29%, contra el 25'74% de vots negatius, mentre que en els altres municipis en tots s'ha superat el 85% de vots afirmatius: a Sant Quirze Safaja, municipi al qual pertany bona part de l'altiplà dels cingles de Bertí, el percentatge ha estat d'un 87'74%, a Castellcir ha estat d'un 90'8% i a Granera d'un 95'45%, mentre que els vots negatius han estat d'un 10'32%, un 8'81% i un 4'55% respectivament.

Joana Ortega, vicepresidenta del Govern de la Generalitat de Catalunya, es va comprometre a impulsar la creació de la nova comarca a partir del 24 de març i abans que s'acabi la legislatura en el cas de guanyar el vot afirmatiu. A RAC1 va afirmar que "tenim preparat ja el projecte de llei i si hi ha una majoria que l'avali, el portarem al Parlament, i hi ha consens polític per tramitar-ho amb lectura única i de manera ràpida".

La coincidència d'unes eleccions autonòmiques a Andalusia i d'un Barça-Madrid ha fet molt difícil el seguiment d'aquest esdeveniment per als habitants de la zona, d'aquí la imatge que he escollit per il·lustrar aquest escrit.
0

Divendres vinent es presenta el primer recull fotogràfic dels Cingles de Bertí

El proper divendres dia 27 de març a les 8 del vespre presentarem al Centre Cívic de Riells del Fai el llibre "El Bertí. Flaixos d'una cinglera", llibre que recull l'essència patrimonial dels Cingles de Bertí basant-se en fotografies i en textos explicatius complementaris. L'acte comptarà amb la presència d'en Lluís Galobart, de Santa Eulàlia de Ronçana, que donarà la seva visió dels Cingles de Bertí, i amb la interpretació per part de Meritxell Chiva acompanyada per Tino Barba al piano de la peça "Sota els cingles de Bertí", poema de Carles Sindreu que va ser musicat al seu dia i que és l'himne del municipi de l'Ametlla del Vallès i una de les peces més representatives sobre la inspiració que han donat als artistes aquestes contrades.

L'obra és coeditada pels ajuntaments de Bigues i Riells, l'Ametlla del Vallès, la Garriga, Sant Martí de Centelles i Sant Quirze Safaja; la Fundació Maurí, de la Garriga; Òmnium Cultural; el Forn d'Obra Duran, de Bigues; l'Hotel Molí de la Torre, també de Bigues; la Impremta Galobart, de Santa Eulàlia de Ronçana, i el propi autor.

On és el Centre Cívic de Riells del Fai?

11

Un llibre recull l'essència patrimonial dels Cingles de Bertí

És obra de l'autor local Jesús Cano i es presenta en avançament editorial per a la premsa, dilluns 23 de març.


Portada del llibre
Portada del llibre
Carregat originalment per Jesús Cano Sánchez
Els Cingles de Bertí són les cingleres i relleus que separen el Vallès de l'altiplà del Moianès; un element que marca els diferents municipis que en formen part. Ara i, per primera vegada, l'essència d'aquests cingles queda reflectida en un llibre: "El Bertí, flaixos d'una cinglera", del fotògraf de Bigues i Riells, Jesús Cano Sánchez. Aquest llibre, eminentment fotogràfic de 180 pàgines i en un format de 205x240 mm, intenta mostrar l'essència patrimonial a nivell arquitectònic, històric, natural i geològic dels Cingles de Bertí. L'obra la coediten els ajuntaments de Bigues i Riells, l'Ametlla del Vallès, la Garriga, Sant Martí de Centelles i Sant Quirze Safaja; la Fundació Maurí, de la Garriga; Òmnium Cultural; el Forn d'Obra Duran, de Bigues; l'Hotel Molí de la Torre, també de Bigues; la Impremta Galobart, de Santa Eulàlia de Ronçana, i el propi autor.

El llibre, en paraules de l'autor, no pretén que sigui cap guia excursionista ni cap catàleg exhaustiu de patrimoni, flora i fauna, sinó una porta d'entrada a tothom qui vulgui apropar-se i descobrir aquesta cinglera que ha estat, tradicionalment, un lloc de frontera, sovint oblidada, en gran part pel veïnatge del Montseny.

El fet que no existís cap publicació que tracti els Cingles de Bertí d'una manera unitària i que tampoc hi hagi un llibre que reculli una bona col·lecció de fotografies de la zona, va ser el punt de partida de Jesús Cano i Marcel Galobart, els dos ideòlegs del projecte. La idea s'ha tirat endavant amb la col·laboració de Mn. Antoni Pladevall, historiador; Maria Àngels Bonet, especialista en etnobotànica; Carles Roqué i Pau, professor titular de Geodinàmica Externa i Geomorfologia de la Universitat de Girona i de l'Eva Cano Ventura, correctora del Diari de Girona.
1

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com