Sota els cingles de Bertí el Vallès obre les ales, els núvols s'hi posen i... no se'n saben avenir!

Novetats

25/05/2015

Una sentència impedeix l'obertura de la nova pedrera a Riells

La pedrera, Riells del Fai (el Vallès Oriental, Catalunya)
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha prohibit la nova pedrera del Grup Clapé a la zona de Can Margarit, a Riells. Una sentència ha donat la raó a set veïns que van engegar un contenciós administratiu l'any 2011 amb el suport d'ERC. La resolució impedeix definitivament fer-hi cap extracció de terres i ordena la requalificació urbanística del sector.

La decisió del tribunal anul·la la qualificació urbanística de la zona extractiva inclosa en el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) aprovat l'any 2010 per part de la Comissió Territorial d'Urbanisme. Ara, la Generalitat i Clapé poden presentar recurs al Suprem.

Per l'alcalde, Joan Vila (CiU), la sentència és una bona notícia i remarca que el problema va ser l'aprovació del POUM de l'any 2010 amb el vistiplau de l'anterior alcalde, el socialista Joan Moreno. “El PSC va fer bandera del no a la pedrera, però quan va entrar a govern es va amagar i va tirar endavant”. L'actual alcalde defensa la seva gestió l'any 2006, quan era regidor de Medi Ambient i es va aprovar el primer conveni que permetia la nova pedrera. Diu que en aquell moment la decisió li semblava molt positiva pel municipi i que es va prendre pocs mesos abans que aquells terrenys es declaressin Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i Llocs d'Importància Comunitària (LIC).

Joan Moreno, per la seva banda, celebra la decisió del jutge i deixa clar que durant el seu mandat la situació era molt complicada i van haver d'arribar a un acord amb Clapé. Explica que van intentar arreglar “el problema d'arrel” que, segons ell, havia suposat la compra per part del Grup Clapé dels terrenys de la nova pedrera. Adverteix que ara Clapé podria recuperar l'antic projecte de fer un polígon a Can Margarit. “Hi ha una sentència en ferm que l'habilita”, diu.

Polèmica des del 2002

Després de més de 10 anys treballant en contra de la pedrera, des d'ERC es veu la sentència com “una gran victòria per a tots els ciutadans de Bigues i Riells”, comenta el cap de llista, Joan Galiano. El Grup Clapé no ha volgut valorar la sentència i anuncia que prendrà una decisió la setmana vinent. Amb aquesta resolució judicial, el municipi podria veure el final de la vida de la pedrera, ja que la vella zona extractiva, on Clapé sí que pot operar, ja està molt esgotada.

El conflicte al voltant de la pedrera arrenca de l'any 2002, quan Clapé va redactar un projecte per construir un polígon industrial a Can Margarit (ho podia fer amb el pla general vigent del 1984). Aquell ajuntament, governat per Josep Maria Pastallé (CiU), no va tirar endavant el projecte argumentant que es volia preservar l'entorn natural. Com a compensació, l'any 2005, l'Ajuntament va acordar amb Clapé l'ampliació en 30 hectàrees de la zona extractiva i diverses compensacions econòmiques per al municipi.

Amb el PSC al govern, a partir del 2007, es va arribar a un acord amb el promotor i l'any 2010 la Comissió Territorial d'Urbanisme va aprovar definitivament el POUM amb la nova pedrera inclosa. A finals del 2011, Clapé va presentar un avantprojecte de pla especial per iniciar l'explotació. Aquest fet va propiciar que ERC donés suport a una moció de censura contra l'alcalde, Joan Vila (CiU), el qual acusava d'incomplir el compromís de no permetre la nova pedrera. A darrer hora, però, la moció no va prosperar perquè CiU va donar garanties a ERC que no acceptaria el pla especial que havia presentat Clapé. L'exconseller de Territori, Lluís Recoder, i els diputats d'ERC Marc Sanglas i Violant Mascaró van intervenir en l'acord. Malgrat això, ERC no va aturar el contenciós que ha donat lloc a la sentència.

Font: El 9 Nou.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot