Sota els cingles de Bertí el Vallès obre les ales, els núvols s'hi posen i... no se'n saben avenir!

Novetats

24/03/2015

El camí del Tenes unirà Sant Quirze Safaja i Montmeló

Gorg abans del Molí de Baix, Sant Quirze Safaja (el Moianès, Catalunya)
La seu del Consorci per a la Defensa de la Conca del riu Besòs va acollir dilluns la presentació del projecte que estan duent a terme els vuit municipis per on passa el Tenes, juntament amb el Consorci Besòs-Tordera, per connectar i millorar els 30,9 km de longitud del camí fluvial del riu. Per acabar de donar continuïtat al camí, connectat en un 94,6% del seu recorregut des de Sant Quirze Safaja fins a Montmeló, s'hauran d'habilitar dos trams, un d'ells a Parets i un altre a Sant Feliu de Codines.

El Tenes neix a Sant Quirze Safaja i transcorre per Sant Feliu de Codines, Bigues i Riells, Santa Eulàlia de Ronçana, Lliçà d'Amunt, Lliçà de Vall, Parets del Vallès i Montmeló, on té lloc el seu aiguabarreig amb el riu Besòs. Es tracta d'un recorregut fàcil, amb poc desnivell (cota de 610 m a 60 m), ideal per a vianants i ciclistes i, fins i tot, apte per a discapacitats en alguns dels seus trams, que combina tot-ú artificial, asfalt i terreny natural.

En aquests moments, el camí fluvial del riu Tenes està connectat i habilitat en el 94,6% de tot el seu recorregut. “Només tenim dos punts on cal obrir pas, a Sant Feliu de Codines, on s'ha de passar per finca privada, i a Parets del Vallès, on hi ha un tram de 340 m desconnectat”, explicava el responsable de Medi Fluvial del Consorci, Manel Isnard. “El primer ja està en vies de solució i l'obertura del segon és imminent, ben aviat s'iniciaran les obres de restauració necessàries per permetre el pas en tot aquest tram”, ha precisat.

Un cop s'habiliti aquest tram a la part final de Parets, el camí arribarà a Montmeló, on permetrà connectar amb els camins fluvials dels rius Besòs (que arriba fins a mar), Mogent i Congost. A la resta de municipis, el projecte contempla actuacions de millora en determinats trams, per tal de facilitar i adequar més el pas.

Durant tot el seu recorregut, el camí té diferents punts d'interès natural, patrimonial i paisatgístic, com són l'entorn de Sant Miquel del Fai (Cingles de Bertí), la bassa de Can Dunyó (Lliçà d'Amunt), entorns de paisatge forestal, agrícola i de ribera i gran diversitat de fauna, a més de permetre la connexió amb diferents rutes GR i PR (GR®5 Sitges-Canet de Mar, GR®97 riu Tordera-riu Llobregat, GR®177 ronda del Moianès, PR®C-10 de Santa Eulàlia de Ronçana i PR®C 32 i PR®C-34, ambdós de Lliçà d'Amunt).

Durant la seva intervenció, el president del Consorci, Sergi Mingote, va voler agrair a tots els municipis “l'esforç dut a terme per fer realitat aquest projecte i convertir el camí del Tenes en un espai natural més on la ciutadania pugui passejar, fer esport, sortides llargues i conèixer l'entorn”. “Aquesta és una bona mostra de com el treball conjunt i en equip sempre dóna millors resultats”, va matisar. Mingote també va tenir paraules d'agraïment per a l'empresa Grifols, qui aportarà prop de 100.000 euros entre 2014 i 2018 per tirar endavant aquest projecte. Recordem, que el passat mes de novembre Grifols i el Consorci va signar un conveni de col·laboració mitjançant el qual l'empresa aportarà, entre 2014 i 2018, 26.500 euros anuals destinats a la rehabilitació del camí del Tenes i a l'estudi del retorn de la llúdriga.

Per últim, el vicepresident del Consorci, Joan Vila i Matabacas, va manifestar la seva satisfacció amb el projecte perquè “amb la recuperació dels camins fluvials estem complint amb un compromís històric, tornant el riu al lloc que li toca i apropant els entorns fluvials a la ciutadania, i a més estem oferint salut als nostres veïns, que tenen dins els seus nuclis urbans espais naturals on passejar i on fer les conegudes rutes del colesterol en companyia dels seus veïns”.

Font: Ajuntament de Bigues i Riells i Consorci per a la Defensa de la Conca del riu Besòs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot