Sota els cingles de Bertí el Vallès obre les ales, els núvols s'hi posen i... no se'n saben avenir!

Novetats

16/07/2013

El bandolerisme

Can Badell, Bigues (el Vallès Oriental, Catalunya)
La sortida del feudalisme va provocar l'aparició d'un nou fenòmen, el bandolerisme, originat pel desajustament caracteritzat per desajustaments demogràfics, econòmics i socials per culpa del ràpid creixement expansionista del XVI.

A l'àrea propera als cingles de Bertí i de Gallifa va donar-se aquesta activitat bandolera, ja que les muntanyes oferien possibilitat d'amagatall, i l'especial orografia dels Cingles encara més. Moltes de les masies que podem veure avui en dia a la part superior dels Cingles daten d'aquesta època, com l'Ullar o can Magre, per posar uns exemples.

A les edificacions de les valls van aparèixer nous elements que demostren, de nou, la importància en la vida de l'època del fenòmen bandoler, com la construcció de barris i de finestres d'espitllera com a defensa. A més a més, es van crear quadrilles per combatre els bandolers.

Tot i això, en el segle XVIII ja es constatava una certa regressió demogràfica. La parròquia de Bertí tenia uns 55 habitants al 1718, mentre que a finals de segle aquest nombre havia disminuit, regressió que ha perdurat fins als nostres dies, on moltes de les cases estan enrunades, exceptuant-ne unes poques.

La imatge correspon a can Badell, a Bigues, d'on era Huguet de Bigues, que gairebé podríem considerar-lo el primer "bandoler" documentat i conegut de la contrada, tot i ser molt anterior (segle XIII) a l'època de la que tracta l'escrit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot