Sota els cingles de Bertí el Vallès obre les ales, els núvols s'hi posen i... no se'n saben avenir!

Novetats

16/08/2012

25 anys de Festa Major a Sant Bartomeu de Mont-ras

Nit jove amb escuma, Ermita de Sant Bartomeu de Mont-ras, Bigues (el Vallès Oriental, Catalunya)
Cada any, pels voltants de la Mare de Déu d'Agost, es celebra la ja tradicional Festa Major de Sant Bartomeu de Mont-ras, ermita romànica del segle XII situada a la Vall Roja, a cavall dels termes municipals de l'Ametlla del Vallès i de Bigues i Riells.

Aquesta Festa Major és organitzada per l'Associació d'Amics de l'Ermita de Sant Bartomeu, que amb els diners que s'aconsegueixen recollir cada any en els diferents actes de la Festa Major i amb altres aportacions, com la dels seus associats, tenen cura del manteniment de l'edifici i millora del seu entorn.

Enguany ha estat la 25ª edició de la Festa Major.

La Festa Major va començar amb el tradicional muntatge de l'engalanat, que enguany es va complementar amb una sessió de cinema a la fresca, on es va projectar la pel·lícula Los Vengadores (The Revengers), un interessant i força desconegut western de l'any 1972 dirigit per Daniel Mann i protagonitzada per William Holden, que va aparèixer en pel·lícules com Sabrina (1954), El pont sobre el riu Kwai (The bridge on the River Kwai, 1957) i El colós en flames (The Towering Inferno, 1974).

El dissabte va començar amb l'excursió pels voltants de la Vall Roja, que ens va dur fins a can Noguera, on vam redescobir-ne l'ermita, i fins el forn d'obra Duran, on ens van fer cinc cèntims de com tradicionalment s'han fet les teules, els maons i les rajoles. Es va tornar cap a la Vall Roja amb un autobús 4x4 que ens va deixar a les instal·lacions d'El Serrat de l'Ametlla, en les que, particularment, em van agradar i força els jardins.

La nit de dissabte va començar amb el tradicional pregó, enguany a càrrec de la coneguda actriu catalana Imma Colomer, que ha sortit en sèries com Laberint d'ombres i Ventdelplà, a banda d'haver fet cinema i teatre. El pregó va veure's complementat pel gegant pastís de 25è aniversari de l'Associació d'Amics de l'Ermita de Sant Bartomeu, organitzadors de la Festa Major, i que vetllen per l'arranjament de l'ermita i del seu entorn, amb la presència dels membres actuals de la junta, i per una rumba especialment composta per l'ocasió per en Nisio el peixater. Després del sopar, consistent en pa amb tomàquet i butifarra o cansalada, mongetes (mentre va haver-n'hi, es van servir més de 400 sopars), olives i síndria, va seguir el ball de Festa Major, amb el duet Palau, i després una de les grans novetats de l'edició d'aquest any: nit jove amb DJ Octavius i DJ K-Ba amb una festa de l'escuma nocturna, que va allargar-se fins pràcticament el cant del gall.

El tret de sortida de la matinal dominical va ser el repic de campanes per cridar a missa, que va ser oficiada per mossèn Joan Cabot i que va incloure un cant tradicional de les terres maies, a més dels goigs de Sant Bartomeu. Al finalitzar, un nou repic de campanes, executat per en Jaume Iglesias, antic campaner de l'Ametlla, en memòria d'Agustí Cano, soci de l'Associació i col·laborador durant molts anys de la Festa Major, que enguany ens va deixar. Una exquisida xocolata desfeta, acompanyada de sardanes, ens va desdejunar a tots, i ens va donar força per la pintada de samarretes, on la quitxalla va començar a xalar d'allò més, cosa que no van parar de fer amb els jocs infantils que seguiren i amb la festa de l'escuma, tot amenitzat per l'animador polonès Zdzisław Gryguś.

La tarda-vespre de diumenge va engegar amb les havaneres que ens van portar en Quim i en Tino, que van ser seguides pel sopar, consistent en el mateix menú del dia anterior, i pel ball de fi de Festa Major, amb l'acordionista Zdzisław Gryguś, que va incloure el ball del fanalet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot