L'Avencó (de Bigues)

L'Avencó, Bigues
L'Avencó, Bigues
Carregat originalment per Jesus Cano Sanchez
L'Avencó és una surgència i un paratge situat en el terme municipal de Bigues i Riells, al Vallès Oriental. Situat a 221 metres sobre el nivell del mar, en el mateix curs del Tenes, al costat de llevant de la construcció central del complex de Can Noguera. En el lloc, el Tenes supera una barrera de roca natural a través d'un forat que el pas del temps ha obert en la roca, a més de deixar a l'esquerra una bauma que devia obrir el curs antic, quan feia un saltant d'aigua per salvar la barrera esmentada. En el lloc on hi ha la bauma, una surgència d'aigua procedeix d'una cavitat: l'avencó que dóna nom al lloc.

Les surgències són cabals d'aigua subterrània que surten a l'exterior mitjançant un forat o una cova, es fan bàsicament a terreys càrstics ja que l'aigua erosiona fàclment la roca i forma coves i canals.L'Avencó, Bigues
L'Avencó, Bigues
Carregat originalment per Jesus Cano Sanchez
Aquesta carretera forma la capa superior de l'estratigrafia del temps en aquesta entrada natural al congost del riu Congost. Un centenar de metres més avall del pont, en direcció al sud, el riu rep l'aigua que ve de la riera d'Avencó. De fet, la rep quan en porta suficient.

La riera d'Avencó, entre els municipis d'Aiguafreda i Tagamanent, és un afluent que tributa, quan porta suficient aigua, per l'esquerra del Congost, poc més avall del nucli urbà d'Aiguafreda. Fora d'èpoques de fortes pluges, les aigües que baixen per la riera d'Avencó desapareixen una mica més avall dels pous de glaç, on avui dia hi ha el càmping. Segons l'explicació tradicional, fan un trajecte de diversos quilòmetres per sota de terra i apareixen a l'Avencó, en el municipi de Bigues i Riells, on l'aigua surt d'uns forats a la roca i s'aboca al riu Tenes. El geòleg i espeleòleg Ferran Cardona ha demostrat, segons s'ha publicat a l'any 2012, que això és cert.

No obstant, sempre hi ha hagut creences sobre aquesta connexió subterrània. L'aigua sortiria pels brolladors de Bigues un dia després d'haver plogut a la vall d'Aiguafreda. Sembla que, fins i tot, s'havia comentat que els moliners d'ambdós indrets havien pactat que quan al de Bigues li feia falta aigua, el d'Aiguafreda enviaria en una molinada la quantitat suficient per poder moldre al dia següent.


Mostra Cingles de Bertí en un mapa més gran

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com