La Creu del Pou

La Creu del Pou
La Creu del Pou
Carregat originalment per Jesús Cano Sánchez
Entre el 19 i el 21 de febrer de 1937 van succeir els fets més coneguts de la guerra civil a Sant Martí de Centelles, en la zona del Coll del Taló. Els pagesos de la zona, cansats dels abusos dels comitès revolucionaris, van matar un dels seus membres. L'assassinat va fer córrer l'alarma sobre un suposat aixecament feixista i es van presentar a Sant Martí de Centelles diversos comitès de la rodalia, que van detenir la majoria dels pagesos en el camp de la casa del Pou. Allí mateix els van començar a executar, un per un, fins que l'arribada del comitè revolucionari de Roda de Ter i els guàrdies d'assalt van aturar la matança. En total, van morir 5 pagesos i foren detingudes 21 persones més.


0

Després del foc, aigua

Els Cingles de Bertí, després dels grandiosos incendis que havia patit a principis de juliol del 1994, van haver de viure, tot just tres mesos després, unes jornades de diluvis que van provocar, entre d'altres, les grans crescudes dels corrents d'aigua més importants de la zona: la riera de Caldes, el Congost i el Tenes, sent aquest darrer el que va generar més maldat.

Les quantitats d'aigua recollides per amateurs (una seixantena de litres als pobles de la Vall del Tenes, uns 160 a Castellterçol, uns 190 a Castellcir, uns 70 a can Mestret, dalt els Cingles de Bertí) semblen no ser tan excepcionals com per generar una riuada com la que va haver-hi. Aquestes pluges, però, duraren dues hores escasses... i no sabem el què plogué en indrets no mesurables de la conca, com la majoria de les aigües que canalitza el Rossinyol, el principal afluent del Tenes. A més a més, cal afegir que els dies anteriors ja s'havien registrat precipitacions i que els rius baixaven més plens del que sol ser habitual.

1

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com