El Fai, el paisatge favorit del Bertí

Fa un parell de mesos aproximadament, amb la coincidència de l'estrena del programa de televisió El paisatge favorit de Catalunya, vaig llençar la idea de fer el mateix amb els Cingles de Bertí.

Dos mesos després, coincidint també amb la finalització del programa televisiu, aquesta idea de trobar el lloc favorit dels Cingles de Bertí també ha arribat a la seva fi, i els resultats han estat que, com es pressuposava i amb molt d'avantatge, Sant Miquel del Fai i el seu espectacular entorn és el paisatge favorit dels Cingles de Bertí.


0

La Sauva Negra

La Sauva Negra
La Sauva Negra
Carregat originalment per Jesús Cano Sánchez
La Sauva Negra és un petit espai natural (110 hectàrees) protegit dins del Pla d'Espais d'Interès Natural. Aquest paratge, a cavall de Castellcir (67.35 hectàrees), al Moianès, de Centelles (40.03 hectàrees) i de Balenyà (2.62 hectàrees), a Osona, és molt desconegut i atresora un dels boscos més diversos i atractius de les comarques barcelonines. Faigs, roures, pi roig, blades, aurons, moixeres i avellaners, són només un tast de la gran diversitat d'arbres caducifolis, que donen color a la tardor en aquesta fondalada. Dins d'ella hi trobarem la font sulfurosa de Sauva Negra.

L'espai protegit és bàsicament l'obaga de la serra que hi ha entre el Corral de la Rovira i la Casanova del Castell, entre la carena d'aquesta serra, que inclou el Coll de Sauva Negra, el Serrat Rodó i part del Pla de Bruga, i el torrent de Sauva Negra, entre els 750 i els 924 metres d'altitud. El document de declaració d'espai natural diu que "És un espai representatiu del paisatge subhumit de l'altiplà del Moianès que acull una mostra significativa de la irradiació extrema d'unitats de vegetació extramediterrànies, destacant la presència relictual, i extremadament singular en aquest territori, de la fageda i altres elements de caràcter eurosibèrià. Així mateix també cal destacar la riquesa faunística d'aquest espai, amb diverses espècies de carnívors".


3

Dilluns de cendra

Tal dia com avui, però de l'any 1994, bona part de Catalunya va començar a cremar, com es pot veure en el mapa adjunt. Justament va ser una època com la d'aquests dies que estem passant, dies de calor extrema amb unes temperatures extremadament elevades. La situació, a més, venia agreujada degut a que s'estava en una època de sequera i, a més a més, aquells foren uns dies ventosos.

De cop i volta, molts llocs de Catalunya, llastimosament, van començar a cremar i un d'ells fou, per desgràcia, els Cingles de Bertí. El foc dels Cingles inicialment afectà els termes municipals de Bigues i Riells, l'Ametlla del Vallès, Figaró (llavors anomenat Montmany-Figaró), Sant Feliu de Codines i Sant Quirze Safaja. Va arribar a creuar la N-152 (actualment C-17), que no serví de tallafoc, per començar-se a enfilar cap al Parc Natural del Montseny. Sortosament, per aquesta banda no va evolucionar massa i va quedar en un ensurt. El foc va provocar, fins i tot, alguns desallotjaments, com el d'un geriàtric del Figaró i el de les monges benedictines del Santuari de Puiggraciós. Al final del dia, el nucli del Figaró va rebre la visita del Molt Honorable President de la Generalitat de Catalunya, en Jordi Pujol i Soley.


1

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com