La llegenda del castell de la Popa

Castell de la Popa
Castell de la Popa
Carregat originalment per Jesús Cano Sánchez
Diuen que el senyor del castell de Castellcir, Gilabert, tenia molt mala conducta. Robava objectes de les esglésies i d'ermites, i fins i tot afirmen que havia atacat, ferit i mort un canonge de Vic. Així és normal que el rector de la parròquia aprofités els moments que podia per recriminar-lo. L'avisava de com s'havia de comportar i li demanava que fes més bondat. Però a Gilabert no li agradaven els sermons ni els renys, i enutjat amb el senyor rector, diuen que un dia va disparar amb la ballesta mentre deia missa i el va matar. Ple de remordiment en veure què havia fet, se'n va penedir i va voler demanar el perdó del Sant Pare de Roma. El Papa el va absoldre, però segons conten, va posar-li unes condicions: havia d'edificar una nova església del mateix estil i disposició que la de Sant Jaume de Galícia i, a més des de la nova església no s'havia de veure el castell. La llegenda acaba relatant que els senyors del castell compliren la seva promesa.


0

El Cerdà de la Garga

Llegeixo al Descobrir Catalunya d'aquest mes de juny que el passat dilluns es van complir 150 de l'aprovació per reial decret del projecte de l'Eixample ideat per l'enginyer de camins, canals i ports Ildefons Cerdà i Sunyer, projecte que encara avui es coneix com el Pla Cerdà.

Aquest pla, molt avançat per a la seva època, no fou ben vist d'entrada per les autoritats barcelonines del moment, ja que el pla venia imporat pel Govern de la reina Isabel II. A més a més, l'ajuntament de Barcelona, anys enrere, havia convocat el seu propi concurs, que havia guanyat Antoni Rovira i Trias (Barcelona, 1816 - Barcelona, 1889). Per aquest fet, l'ajuntament va intentar mutilar-lo al màxim possible modificant les diferents ordenances municipals.


4

Sender del Fai

La Font de la Pineda
La Font de la Pineda
Carregat originalment per Jesús Cano Sánchez
El sender del Fai és la ruta pedestre més tradicional per accedir a l'antic monestir de Sant Miquel del Fai i que, a més, permet gaudir en bona part de l'engorjat fet pel riu Tenes després dels seus espectaculars salts, l'anomenada vall de Sant Miquel.

Powered by Wikiloc


0

Sant Pau de Montmany, l'església tancada

Sant Pau de Montmany
Sant Pau de Montmany
Carregat originalment per Jesús Cano Sánchez
Antiga parròquia rural del municipi de Figaró-Montmany. Se n'intueix l'existència en un document de l'any 966, on els marmessors del comte Mir de Barcelona adjudicaven a la Seu de Barcelona l'església de Sant Esteve de la Garriga i totes les que hi estaven subjectes. Es creu que una d'aquestes esglésies era la de Montmany.

La primera referència explícita no la trobem fins a l'any 1139, quan el bisbe de Barcelona, Arnau Armengol, concedeix al monestir de Santa Maria de l'Estany l'església de Sant Esteve de la Garriga, amb els seus delmes i primícies, i amb les esglésies sufragànies que té: l'església que se'n diu de Sant Pere de Vallcàrquera i l'església de Sant Cristòfol de Monteugues i l'església de Sant Pau de Montmany, com diu textualment el document.


0

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com