Sant Martí del Fai

Sant Martí del Fai
Sant Martí del Fai
Carregat originalment per Jesús Cano Sánchez
Es troba a un quart d'hora del monestir de Sant Miquel del Fai, en un altiplà de la vessant ponent de vall de Riells, just a sobre de les coves de les Tosques. És el primer fitó històric de la comarca, ja que es troba documentada per primera vegada l'any 878 en un precepte del rei franc Lluís el Tartamut expedit a Troyes. Originalment, també, va formar part de la divisòria històrica dels bisbats de Barcelona i Vic.

Sembla que inicialment també ha haver-hi invocació a Sant Genís, però no es pot afirmar del tot. La parròquia matriu va ser sotmesa a l'autoritat del monestir Sant Cugat del Vallès, que en designava els rectors i que va centrar la vida religiosa almenys fins el citat any 878. Fins aquestes èpoques, es pot considerar que va tenir una vida pròpia i ufanosa, però la despoblació la va anar relegant a un segon pla fins arribar a perdre la parroquialitat l'any 1413, quan els habitatges voltant es repartiren a les parròquies de Sant Pere de Bertí, Sant Feliu de Codines i a l'estrenada de Sant Miquel del Fai.


0

La casa prioral de Sant Miquel del Fai

Un dels elements arquitectònics més destacats de Sant Miquel del Fai n'és casal prioral, que és un dels més bells edificis gòtics que es conserven íntegres arreu del país. Cal situar-ne la construcció en els inicis del segle XV, segurament quan n'era prior Lluís de Castellbell i de Cordelles.

L'edifici consta de dos pisos nobles i una golfa amb la típica filera de finestretes, totes elles enmarcades amb pedra. A la part de llevant i migdia presenta finestres coronelles d'arc lobulat amb punta d'ametlla, partits per una o dues gràcils columnetes i amb capitells de tipus gòtic comú. El mur de migdia fa cantell amb l'abisme que s'estén per sota l'edifici.


0

Arribar als Cingles amb tren

Només es pot agafar la línia R3 de Rodalies de Barcelona. Les parades que ens deixen ben a prop d'aquests paratges són La Garriga, el Figaró, Sant Martí de Centelles (Aiguafreda) i Centelles. Els trens amb destinació Vic s'aturen a totes aquestes estacions, mentre que alguns regionals amb destinació Ripoll i Ribes de Fresser també s'hi aturen. Els regionals amb destinació Puigcerdà o la Tour de Carol només s'aturen a l'estació de La Garriga. És una de les línies més espectaculars de Catalunya paisatgísticament parlant, sobretot a partir de La Garriga en sentit Puigcerdà. El fet de ser de via única a partir de Montcada Bifurcació en limita molt els serveis. Podeu consultar-ne els horaris aquí.

Les estacions de Granollers-Canovelles, a la mateixa línia R3, o a Granollers Centre (si anem per la línia R2 de Rodalies, aquí els horaris), tot i ser ja un xic llunyanes, ens poden ser útils si llavors les combinem amb l'autobús.


0

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com