La Creu del Pou

La Creu del Pou
La Creu del Pou
Carregat originalment per Jesús Cano Sánchez
Entre el 19 i el 21 de febrer de 1937 van succeir els fets més coneguts de la guerra civil a Sant Martí de Centelles, en la zona del Coll del Taló. Els pagesos de la zona, cansats dels abusos dels comitès revolucionaris, van matar un dels seus membres. L'assassinat va fer córrer l'alarma sobre un suposat aixecament feixista i es van presentar a Sant Martí de Centelles diversos comitès de la rodalia, que van detenir la majoria dels pagesos en el camp de la casa del Pou. Allí mateix els van començar a executar, un per un, fins que l'arribada del comitè revolucionari de Roda de Ter i els guàrdies d'assalt van aturar la matança. En total, van morir 5 pagesos i foren detingudes 21 persones més.


La creu fou aixecada després de la guerra per recordar els veïns assassinats. Els fets del Pou foren l'antecedent dels més coneguts fets de maig de 1937 a la Fatarella i a la ciutat de Barcelona. La creu forma part de l'itinerari de la memòria històrica de Sant Martí de Centelles.Mostra Cingles de Bertí en un mapa més gran

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com