Sota els cingles de Bertí el Vallès obre les ales, els núvols s'hi posen i... no se'n saben avenir!

Novetats

12/12/2008

L'origen del relleu dels Cingles

Cingles de Bertí i Riells del Fai (el Vallès Oriental, Catalunya)
Els materials més antics, el corresponents a les èpoques precàmbriques i paleozoiques, són, la majoria, d'origen silícic, com els granits i les pissarres. Aquests materials van veure's afectats pel plegament hercinià, el que vol dir que sembla que van formar una serralada que, durant l'era mesozoica, va anar-se aplanant. Entre Bigues i el Serrat de l'Ametlla encara avui veiem aquests granits, tot i que moltes vegades el trobem descompost, conegut amb nom popular de sauló. Les formes són més aviat suaus i el color de la roca és grisós. Els seus components són el quars (de color blanc), el feldespat (ocre) i la mica (negra). Els saulons han constituït la seu preferent de cultius arboris i arbustius de secà (oliveres, ametllers, avellaners i ceps) i del cereal. No hi ha pissarres plaeozoiques.

Durant el secundari, el mar va inundar bona part del territori oriental peninsular. Els sediments marins d'aquesta època van ser enlairats durant el plegament alpí i n'han quedat restes del període triàsic. Són terres vermelloses, com les de la Vall Roja. Aquestes capes són formades per roques calcàries i de materials descompostos (detritus, conglomerats, gresos i graves) i formen la part baixa dels Cingles de Bertí. En aquestes zones apareixen calcàries i dolomies del Muschelkalk, formant en alguns casos curioses figures, com és el cas del Sot del Bac amb les Germanes. Les graderies del Puiggraciós, del turó d'en Cuspinera i de la zona de Castellar són d'aquesta època.

L'època geològica més important per a la cinglera és la terciària, quan van originar-se i la podem dividir en dues etapes. A l'inici d'aquest període (paleocè, eocè) el mar va tornar a inundar la nostra terra, pujant des les terres de l'Ebre fins a la Catalunya interior, el que va originar noves sedimentacions marines. Un nou plegament alpí, en una primera etapa en la qual les forces laterals de l'escorça es contraposaven i causaren la ruptura del sòcol granític per la zona de Bigues, va enlairar aquests nous materials fins a les posicions que coneixem actualment, formant els Cingles de Bertí. Així, doncs, es tracten de capes calcàries, conglomerats, margues i altres materials descompostos. En una segona etapa, unes forces de distensió (pressió del centre cap a les vores) van ocasionar l'ensorrament del granit al fons d'actual depressió del Vallès.

Els materials de l'eocè inferior són conglomerats rojos, que són els que provoquen les tonalitats roges de la part baixa. El color blanc de la part alta ve donat pels estrats marins de l'eocè mitjà gràcies a les capes calcàries que contenen nummulites. Aquests sectors són rics en fòssils marins, on cal destacar mol.luscs, corals i algun crustaci. Les roques calcàries són poc favorables a la vegetació i a l'agricultura, pels seus components i perquè l'erosió afavoreix la formació de cingleres verticals. Al fons de les valls, quan es descomponen amb el contacte amb l'aigua, formen la terra vermella, com pot veure's clarament a la vall de Riells. Cap al Serrat de la Codina i el castell de Centelles, els materials són margues sorrenques i gresos de l'eocè superior.

Els corrents d'aigua, sobretot el Tenes, el Congost han acabat de donar l'aspecte que avui en dia coneixem dels Cingles, formant congostos, alguns força espectaculars com a Sant Miquel del Fai. La vall del Congost encara és la millor via per comunicar les planes del Vallès i d'Osona. Les actuals torrenteres han format el que es coneixen com a Sots. Des de finals del miocè, els rius han sedimentat més gruixos de materials a les seves vores.

2 comentaris:

  1. Caram, bravo, molt bé, plas plas plas!!

    Enhorabona Senyor dels Bertins perquè les explicacions sobre la naturalesa geològica de la zona són excel·lents i molt entenedores. M'agrada molt que hagis desenvolupat aquest tema, perquè la geologia d'un territori és el fonament que li dóna una personalitat pròpia, que en condiciona el relleu i com els éssers vius (inclòs l'home) s'hi adapten i l'aprofiten. En canvi sol ser un tema poc conegut: hi ha molta gent que ho ignora quasi tot sobre el territori on viu.

    En fi, felicitats de nou i que segueixis mostrant-nos i explicant-nos tan bé aquest racó de Catalunya prou interessant com són els Cingles de Bertí.

    Salut. David.

    ResponElimina
  2. Gràcies, David.

    Bé, m'agrada saber coses de la zona on la vida m'ha portat i la xarxa és un lloc ideal per compartir-ho.

    De geologia no hi entenc, així que si tu o un altre lector que passi per aquí hi troba alguna errada que m'ho faci saber.

    ResponElimina

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot